Najveća hrvatska veledrogerija obustavila isporuku lijekova bolnicama

Najveća hrvatska veledrogerija Medika od utorka obustavlja isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama, osim one u Lovranu, potvrdio je to za Novi list predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg.

“S obzirom na to da iz Vlade nema nikakvog odgovora , čak ni najave razgovora na naša upozorenja mi smo odlučili da od danas nijedna kutija lijeka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to su sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu”, rekao je Herceg.

Dodao je da je dug prema njihovoj veledrogeriji narastao za više od dvije milijarde kuna, a u ovom su kvartalu isporučili smo robu u vrijednosti od oko milijardu kuna. Istovremeno, plaćeno im je najviše sto milijuna. “Vladajući ne nude nikakvo rješenje, ministar zdravstva Vili Beroš više se ni ne javlja na telefon”, rekao je.

Vlada tako, dodaje, ugrožava poslovanje tvrtke, isplatu obveza državi, pa i plaća radnicama i da nije bilo druge nego odmah krenuti s obustavom isporuke jer nema nikakve povratne informacije da bi se problem mogao početi rješavati.

Veledrogerije su već ranije upozorile da će do kraja ožujka ukupan dug države za lijekove, i to bolnica veledrogerijama i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ljekarnama za lijekove na recept dosegnuti šest i pol milijardi kuna. Od tog iznosa, četiri i pol milijarde kuna otpada na dug bolnica veledrogerijama.

Država je, podsjetimo, prošle godine iz proračuna bolnicama doznačila 2.24 milijarde kuna za plaćanje duga veledrogerijama. No, i u prošloj godini taj je dug narastao za oko 750 milijuna kuna, a od početka ove godine povećao se za dodatnih pola milijarde kuna.

Komentiraj