Najvažnija osoba u životu Meline Mercouri bio je njen djed Spyridon, jedan od najuspješnijih grčkih gradonačelnika u povijesti

Grčka glumica i političarka Melina Mercouri rođena je kao Maria Amalia “Melina” Mercouri 18. listopada 1920. na Kolonakiju, najljepšem dijelu Atene, podno same Akropole.

Ime Melina svojevrsna je složenica od imena Marija, koje je dobila prema očevoj majci, i Amalija, koje u Grčkoj uopće nije postojalo do sredine 19. stoljeća. Naime, knjige rođenih u Grčkoj vode se vrlo strogo i drugačije nego bilo gdje u Europi, tako da svaka obitelj po pravilu zna kako će im se zvati potomci i po nekoliko generacija unaprijed.

Otac Meline Mercouri, Stamatis Mercouris, bio je konjanički časnik u grčkoj vojsci, a potom član parlamenta i ministar unutrašnjih poslova, a majka Irene Lappa poticala je iz jedne od najuglednijih atenskih obitelji. No, najznačajniju ulogu u životu Meline Mercouri imao je ipak njen djed, Spyridon Mercouris, jedan od najuspješnijih gradonačelnika koje je glavni grad Grčke ikada imao.

Zbog svojih političkih uvjerenja početkom prošlog stoljeća bio je osuđen na smrt i prognan na Korziku, ali svoje stavove nije želio promijeniti ni pod kojim uvjetima. Kad se poslije prisilnog izgnanstva 1928. ponovo vratio u Atenu, potukao je sve protukandidate na izborima i ponovo postao gradonačelnik, a politički analitičari tvrde da je “položaj atenskog gradonačelnika do početka Drugog svjetskog rata bio znatno jači od položaja i uloge grčkog kralja”.

 

Komentiraj