Najpoznatiji svjetski brendovi odjeće u problemu zbog zatvaranja tvornica u Bangladešu

Poznato je kako najpoznatiji svjetski brendovi odjeće svoju proizvodnju baziraju u Bangladešu, Kini, Tajvanu i drugim zemljama radi jeftine radne snage. Ta bi se poslovna politika mogla promijeniti s obzirom na okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa.

Bangladeški radnici odjeće suočeni su sa velikom krizom i prijeti im zatvaranje proizvodnih pogona. Velika većina svjetskih brendova je zbog toga već pokrenula pregovore o novim lokacija za proizvodnju, piše CNN.

Kad je krajem ožujka Fatema Akther stigla na posao u tvornicu odjeće Alif Casual Wear u Daki, nije imala pojma da će to biti njezin posljednji dan.

Pandemija koronavirusa dovela je do toga da tvornice prekinu ili otpuste više od polovice gotovo 4,1 milijuna odjevnih radnika u zemlji, prema procjenama Bangladeške udruge proizvođača i izvoznika odjeće (BGMEA).

Kao i Akther, većina žena zarađuje 110 dolara mjesečno i često je to  jedini izvor novca njihovih obitelji.

“Moja obitelj ima jedino moj prihod. Ne znam kako će moja obitelj preživjeti”, rekla je Akhter za CNN.

Globlni zastoji uslijed koronavirusa su doveli do toga da je apsolutno stala potražnja za bilo čime što nije prehrana, a prema procjenama analitičara to će dovesti do gubitka najmanje  3,17 milijardi dolara koliko je Bangladeš uprihodio od svjetskih brendova odjeće.

Komentiraj