NAJOSJETLJIVIJE PUTOVANJE PONTIFIKATA Papa priprema posjet Kubi i SAD-u

EPA/CLAUDIO PERI

Papa Franjo priprema se za najosjetljivije putovanje svojeg pontifikata, u sklopu kojeg će u dva tjedna posjetiti Kubu, američki Kongres i UN.

Po izvorima iz Vatikana, Jorge Bergoglio iskoristio je ljetni odmor kako bi pripremio govore, posebice one za američke zastupnike te Opću skupštinu UN-a.

Papa će na Kubi provesti tri dana i to bi trebala biti najlakša etapa puta. Očekuje se srdačan doček jer kubanski režim može samo od tog posjeta imati koristi, a i zahvalan je na Papinoj ulozi u pomirbi sa SAD-om. Papa će posjetiti Havanu, Holguin i Santiago.

Kubu su prije njega posjetili Ivan Pavao II. i Benedikt XVI.

Papin posjet SAD-u očekuje se s velikim interesom, ali je za mnoge i jako kontroverzan.

Doček jednog dijela političke klase mogao bi biti hladan, kao prvo zato što je Papa odlučio prije Washingtona posjetiti Havanu, a i Kongres još nije ukinuo embargo Kubi.

Američke korporacije ga pak zbog njegovih stajališta o zaštiti okoliša i socijalnoj pravdi smatraju “marksistom”.

Program posjeta predviđa i susrete s beskućnicima, imigrantima, zatvorenicima i hispanskom zajednicom.

 

  • Papa će posjetiti i “Ground Zero”, poprište terorističkih napada 11. rujna 2001., te kanonizirati kontroverznog španjolskog franjevca Jupinera Serru, koji je sudjelovao u evangelizaciji Indijanaca u Kaliforniji u 18. stoljeću.

 

Papa će na kraju u Philadelphiji zatvoriti svjetski susret katoličkih obitelji.

Što se tiče UN-a kamo dolazi kao peti Papa, Bergoglio će na programu imati socijalna i ekološka pitanja, govorit će protiv “kulture otpada” i “globalizacije ravnodušnosti”.

Očekuje se da će uputiti više apela, onaj glede klime pred konferenciju u prosincu u Parizu, potom za mirno rješenje sukoba na Bliskom istoku, za dijalog s islamom i u obranu kršćana u svijetu.

Trebao bi pozvati i na prihvat imigranata što je iznimno osjetljiva tema u Sjedinjenim Državama gdje konzervativci žele ograničiti imigraciju iz Latinske Amerike.

Komentiraj