FaH

NAJOPASNIJI DIO TURNEJE: Papa doputovao u Srednjoafričku Republiku

Papa Franjo u nedjelju je doputovao iz Ugande u Srednjoafričku Republiku, posljednju i najopasniju dionicu šestodnevne afričke turneje.

Očekuje se da će papa pozvati na pomirenje kršćana i muslimana u toj zemlji u kojoj je međuvjersko nasilje odnijelo tisuće života otkad su muslimanski pobunjenici zbacili kršćanskog predsjednika Francoisa Bozizea u ožujku 2013.

Na ulicama glavnog grada pred papin dolazak raspoređena su oklopna vozila i tenkovi Francuske i UN-a.  Njegov posjet bivšoj francuskoj koloniji pozdravile su u većinska kršćanska zajednica i muslimanska manjina.

Prijelazna predsjednica Catherine Samba-Panza u subotu je kazala da bi on mogao označiti prijelomni trenutak u borbama u kojima su se susjedi okrenuli jedni protiv drugih.

“Stanovnici Srednjoafričke Republike znaju da je papa glasnik mira i nadaju se da će poruka koju će im prenijeti pokrenuti nacionalno buđenje i svijest da trebaju naučiti ponovno živjeti zajedno”, kazala je.

U danima prije njegova dolaska planirani program boravka bio je doveden u pitanje i postojala je bojazan da će zbog sigurnosnih razloga taj dio afričke turneje biti otkazan.

Nakon mjeseci relativnog mira ponovno su izbili sukobi u muslimanskoj enklavi u Banguiju u kojoj je od rujna poginulo najmanje 100 osoba.

Papa bi tamo trebao posjetiti džamiju koju u blokadi posljednja dva mjeseca drže kršćanski militanti.

Francuski dužnosnici početkom mjeseca upozorili su Vatikan da bi njegov posjet Srednjoafričkoj Republici mogao dovesti u opasnost i papu i stotine tisuća vjernika.

Papino putovanje njegov je 11 put u inozemstvo od 2013.

Komentiraj