Najnovije istraživanje: Pogledajte kako su građani ocijenili rad Stožera, samo njih 11% nema povjerenja

Kako su građani doživjeli Vladine mjere kojima je odgovorila na pandemiju koronavirusa te što očekuju u slučaju novog vala donosi agencija Promocija plus koja je napravila istraživanje za RTL televiziju. Istraživanje je provedeno u razdoblju od 2. do 5. lipnja na uzorku od 1300 ispitanika.

“Kod oporbenih stranaka i opcija glavna je kritika da su mjere bile pretjerane (među SDP-ovim biračima to je 29,3%, među biračima Domovinskog pokreta 20,9%) iako je i kod njih značajno više onih koji mjere ocjenjuju dobro odmjerenima (među SDP-ovim biračima 67,9%, među biračima Domovinskog pokreta 77,4%)”, navodi RTL.

Odnos zaštite zdravlja i ekonomske štete

S tvrdnjom da je Stožer ostvario pravi odnos između zaštite zdravlja i smanjenja ekonomske štete uglavnom ili potpuno slaže se 62,1 posto ispitanika, a da to nikako ili uglavnom nije slučaj poručuje 30,7 posto ispitanika. Očekivano, gotovo 90 posto HDZ-ovih birača slaže se da je balaans bio ispravan.

Otvaranje granica

Da su hrvatske granica strancima i turistima otvorene primjereno dominantan je stav među ispitanicima – 65,1 posto. Da se granice otvaraju prebrzo poručuje gotovo četvrtina, a da je dinamika prespora i da se to trebalo i ranije učiniti poručuje manje od 9 posto ispitanika.

11 posto ispitanika nema povjerenja u rad i mjere stožera
Da nema povjerenja u rad i mjere Stožera poručuje 11,1 posto ispitanika, četvrtina poručuje da ima dosta povjerenja dok je najviše onih koji tom tijelu daju povjerenje – takvih je 62 posto. Za tu su se opciju češće odlučili birači gotovo svih stranaka, pa i onih oporbeni. Među biračima HDZ-a to je 89,2 posto, SDP-a 42,9 posto, a Domovinskog pokreta 60,9 posto.

Više od 35 posto ispitanika želi blaze mjere ako dođe do drugog vala

Kad je pak riječ o očekivanjima u drugom valu ako do njega dođe, građani najčešće zazivaju blažu verziju. Odnosno omogućavanje normalnog života uz obavezne mjere zaštite starijih i rizičnih skupina. Tako misli više od 35 ispitanika.

Za kompletnu karantenu, slično kao u prvom valu epidemije je 26,9 posto

Za kompletnu karantenu, slično kao u prvom valu epidemije je 26,9 posto, a sličan je postotak i onih koji smatraju da bi se trebale odrediti isključivo lokalne karantene ovisno o lokalnim brojkama zaraženih.

Malo je onih koji smatraju da bi se u drugom valu trebao osigurati normalan život bez mjera kao i onih koji tada ne bi aktivirali Nacionalni stožer.

Komentiraj