Getty Images

NAJNOVIJA TEHNOLOGIJA: NASA lansirala novi eksperimentalni balon u koji stane čitav nogometni stadion

[quote_box_center]

  • Američka svemirska agencija NASA s teritorija Novog Zelanda lansirala je novi eksperimentalni znanstveni balon mase 2,3 tone
  • U njega bi mogao stati čitav nogometni stadion

[/quote_box_center]

Američka svemirska agencija NASA u petak je s teritorija Novog Zelanda lansirala novi eksperimentalni znanstveni balon mase 2,3 tone u koji bi mogao stati čitav nogometni stadion.

NASA se nada da će novi balon nadmašiti dosadašnji rekordan boravak balona u atmosferi od 54 dana i pokazati da eksperimentalni balon visokog pritiska (SPB) može ostati na stabilnoj visini 33 km iznad Zemlje do 100 dana, rekla je čelnica balonskog programa NASA-e Debbie Fairbrother.

Balon nije poput ostalih NASA-inih znanstvenih balona koji se u atmosferi spuštaju i dižu ovisno o zagrijavanju i hlađenju tijekom dana i noći.

Razvijali tehnologiju 15 godina

NASA je 15 godina razvijala tehnologiju SPB-a, balona u obliku bundeve koji je dovoljno velik da u njega stane čitav nogometni stadion.

Fairbrother je kazala da znanstveni baloni omogućuju jeftin pristup višim slojevima atmosfere za razne eksperimente i testiranje instrumenata koji se kasnije mogu koristiti u svemirskim istraživanjima.

Komentiraj