Najnovija odluka Italije izravno utječe na naš turizam, U Hrvatskoj je trenutno 46 tisuća Talijana

Nakon što je Italija uvela dodatne mjere za građane koji iz Italije ulaze u Hrvatsku, njihov godišnji odmor preko noći se zakomplicirao i samim time nanio štetu našem turizmu s obzirom da se na hrvatskoj obali odmara 46 tisuća Talijana.

Naime, prema najnovijoj odluci Italije, ulazak u zemlju je moguć jedino ako su Covid-19 negativni.

Kako se testirati?

Oni svoju negativnost na Covid-19 mogu dokazati na tri načina, učiniti test u Hrvatskoj koji ne smije biti stariji od 72 sata, testirati se na granici, ili po ulasku u Italiju u roku od 48 sati, ali moraju boraviti u karanteni.

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je da ga ta odluka osobno žalosti.

“Mislim da nismo tako loši u epidemiološkom smislu, pogotovo oni znaju koje su regije u Hrvatskoj više podložne, koje su manje. Istra je potpuno sigurna regija za njih, i Primorsko-goranska i veći dio cijelog priobalja. Prema tome nas žalosti zato što će to komplicirati cijelu situaciju oko turizma i definitivno nije dobra”, rekao je Kozlevac danas u HRT-ovoj emisiji Regionalni dnevnik, dodavši da se ne može oteti dojmu da postoje još neki razlozi za tu odluku.

“Pretpostavljam da su to turistički, Hrvatska je hit ove sezone, turizma je tu puno, paralelno se borimo s virusom, uspješno, manje uspješno, uspješno. Prema tome, vjerojatno će i tu biti poneki razlog”, rekao je Kozlevac.

Bez ograničenja u tranzitu 

“Kao što znate, mi smo s obzirom na preporuke EK bili vrlo liberalni prema dolascima građana EU u RH, nismo uvodili nikakve restriktivne mjere niti za one zemlje koje su imale puno lošiju epidemiološku situaciju nego mi. Naravno da nam ova situacija što je talijanska Vlada poduzela ne odgovara, ali mi zasad ne razmišljamo ni o kakvim protumjerama”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za HRT.

Inače, za mnoge je znakovito to što je ovakva odluka donesena upravo uoči blagdana Velike Gospe, kada najveći broj Talijana putuje u Hrvatsku te još tri zemlje obuhvaćene mjerama.

Komentiraj