Najmračniji trenutak u dugoj olimpijskoj povijesti

U noći s 4. na 5. rujan 1972. godine su se izraelski sportaši vratili iz izlaska u kojem su gledali poznati mjuzikl ‘Guslač na krovu’ te otišli na spavanje. No, neki su ljudi imali drukčije planove. Palestinski ekstremisti i teroristi iz skupine “Crni rujan” – kako bi se lako mogao opisati i cijeli mjesec te nesretne 1972. – došli su na Olimpijske igre u München s namjerom da otmu izraelske sportaše. Budući da je “liberalno” osiguranje tadašnjih njemačkih vlasti na Igrama dopuštalo mnogo slobodnog kretanja, a policajaca nije bilo nigdje u blizini sela, teroristi su lako upali u selo.

Nijemci su reagirali očajno.  Zbunjena i neobučena njemačka policija nije na vrijeme digla uzbunu, u to vrijeme nije imala antiterorističku jedinicu, a reakciju i pomoć odbila je od Izraela koji je ponudio svoju ekipu ATJ-a. Vrhunac gluposti bio je nastavak natjecanja, koja su kasnije popodne prekinuta da bi bila nastavljena idući dan, te definitivno dopuštanje snimanja događaja uživo i emitiranje na televizijama, pa su tako Palestinci uživo mogli pratiti i gledati grupiranje i planiranje njemačke policije.

Teroristi su s taocima autobusima prebačeni na minhenski vojni aerodrom pod ingerencijom NATO-a. Helikopterima su trebali biti prebačeni od kontrolnog tornja do aerodroma, odnosno aviona, no Nijemci su bili loše povezani i odlučili su nekoliko puta u zadnji tren mijenjati akciju te su je na kraju prekinuli. Palestinci su shvatili da je usljedila namještaljka dok su trebali pregledati avion, nastala je panika, opći metež i kaos…

Epilog svega: devet ubijenih Izraelaca, pet mrtvih Palestinaca i jedan njemački policajac. S dvojicom iz Olimpijskog sela ukupno 11 žrtava sportaša te sveukupno 17 ljudi.

 

Komentiraj