Najmonumentalnije Frangešovo djelo je konjanički spomenik Kralj Tomislav

Autor:

Borna Filić/PIXSELL

Kipar Robert Frangeš-Mihanović rođen je 2. listopada 1872. godine u Sremskoj Mitrovici. Završio je Obrtnu školu u Zagrebu, školovanje je nastavio u Beču na Umjetničko-obrtnoj školi pa potom na Umjetničkoj akademiji. Usavršavao se u Parizu gdje se družio s A. Rodinom i M. Rossom. Bio je nastavnik na Obrtnoj školi u Zagrebu i profesor kiparstva na Umjetničkoj akademiji.

Jedan je od pokretača i organizatora likovnog života u Zagrebu na prijelazu iz 19. na 20. stoljeće. Sudjelovao je u osnutku Društva hrvatskih umjetnika, udruženja Lada i Umjetničke akademije, uz koju je utemeljio ljevaonicu bronce i doveo prve ljevače. Bio je član JAZU-a, Srpske akademije nauka i umjetnosti i Akademije znanosti i umjetnosti u Pragu. Uz Rudolfa Valdeca utemeljitelj je modernog hrvatskog kiparstva. U svojem razvoju prešao je faze od akademizma, simbolizma do modernizma, tj. najranijih primjera impresionizma u hrvatskom kiparstvu, a u punoj zrelosti ostvario je vlastiti izraz u slobodnoj realističkoj modelaciji lika. Bavio se umjetničkim obrtom.

Najmonumentalnije Frangešovo djelo je konjanički spomenik Kralj Tomislav 1928.-38., postavljen 1947. u Zagrebu. Naime, godine 1925. utemeljeno je Društvo za podizanje spomenika kralju Tomislavu, koji su kiparu povjerili izradu spomenika. Kipar je 1930. izradio sadreni model, 1933./34. spomenik je saliven u bronci, a postolje za spomenik napravljeno je 1940. godine i tijekom ratnih godina postavljeno ispred Željezničkog kolodvora. Spomenik je postavljen 1947. godine, ali bez Frangeševih reljefa na postolju i bez grba, što je bilo ispravljeno 1991. godine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.