HRVATSKA VLADA NIJE SE SLUŽBENO sastala s predstavnicima Rosnjefta, ali Nacional doznaje da je održan neformalni sastanak predstavnika ruske kompanije i bliskih suradnika premijera Plenkovića koji će teško ući u posao s Rusima bez podrške Zapada

‘Ne vjerujem da će se hrvatska vlada usuditi krenuti u prodaju Ine Rosnjeftu osim ako premijer Andrej Plenković ne dobije snažnu podršku njemačke kancelarke Angele Merkel koja također značajan dio svog energetskog biznisa temelji na poslovanju s Rusima. Hrvati se previše boje reakcije Amerikanaca, iako je ovdje riječ o čisto ekonomskim interesima. No postoji još jedan ključan problem, Rusi ne vjeruju da je MOL uistinu spreman prodati Inu”, tako je za Nacional situaciju oko potencijalnog preuzimanja MOL-ova dijela Ininih dionica komentirao visoki ruski poslovni izvor iz Moskve blizak upravi najveće ruske naftne kompanije koja je u 50-postotnom državnom vlasništvu, ali i najveće naftne kompanije u svijetu čije su dionice izlistane na burzi. S druge strane, Nacionalovi sugovornici iz političkih krugova smatraju da Rosnjeft ne bi otvoreno izrazio zainteresiranost za kupnju Ine da nisu istovremeno i sami započeli razgovore s Mađarima.

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj

PREKOPixsell
Podijeli objavu
Prethodni članakCVITAN: U slučaju Agrokor apsolutno se ne radi o političkom procesu
Sljedeći članakUber s NASA-om radi na razvoju letećih taxija
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.