Najmoćniji Hrvat iz naftnog biznisa usred Škorine kampanje

Nacional otkriva kakva je veza Miroslava Škore, naftnog konzultanta Jasminka Umičevića i Željka Runjea, potpredsjednika ruske naftne kompanije Rosnjeft koja je još prije dvije i pol godine bila zainteresirana za kupnju Ininih dionica od MOL-a

Jedan ručak koji se 22. svibnja dogodio u Zagrebu potaknuo je u visokim političkim i poslovnim krugovima priče da će predsjedničku kandidaturu pjevača Miroslava Škore podržati naftni lobi blizak ruskom gigantu Rosnjeftu. Riječ je o ručku na kojem su tog 22. svibnja u restoranu Mano u Zagrebu bili Miroslav Škoro i utjecajni naftni konzultant Jasminko Umičević. Umičević je jedan od najžešćih kritičara politike koju MOL provodi u Ini i Hrvatskoj, ali i čovjek s izrazito razvijenim vezama u vrhu svjetskog naftnog biznisa. Posebnu je pažnju u ovom slučaju izazvala činjenica da je jedan njegovih najbližih prijatelja Željko Runje, potpredsjednik ruske naftne kompanije Rosnjeft i trenutno najviše pozicionirani Hrvat u naftnom biznisu u svijetu kojeg iznimno cijeni i ruski predsjednik Vladimir Putin. Nacionalov izvor iz naftnih krugova tvrdi:

“Ne samo da su Umičević i Škoro zajedno ručali, već su nakon toga Umičević, Škoro i Runje obavili jedan neobavezan telefonski razgovor. Ne bih pridavao tom razgovoru nikakvu posebnu važnost jer je riječ bila o prijateljskoj konverzaciji koja nije imala nikakve veze s naftnim biznisom, ali činjenica je da je uspostavljen inicijalni kontakt”.

IZVOR BLIZAK ŠKORI ZA NACIONAL je potvrdio da su on i Umičević prijatelji 30-ak godina i da najmanje svakih nekoliko mjeseci zajedno ručaju.

“Pa oni idu svaka tri, četiri mjeseca na ručak, ali to nikog nije zanimalo dok Škoro nije postao kandidat za predsjednika, doduše još uvijek neformalni kandidat”, kaže taj izvor.

ŠKORO JE ZA MNOGE zanimljiv i poželjan kandidat – moćni naftni lobi povezan s ruskim Rosnjeftom već ga je kontaktirao i najavio mu podršku, a sve se počelo ubrzano razvijati nakon jednog ručka 22. svibnja

Da se ručak njega i Škore uistinu dogodio Nacionalu je potvrdio i Jasminko Umičević, iznenađen kontekstom u koji je taj njihov neformalni sastanak stavljen.

“Točno je da smo Škoro i ja bili na ručku , pa mi smo prijatelji 30 godina i moram ga pohvaliti, on je platio ručak, tako da ne znam kako ćemo ga mi financirati”, rekao je najprije u šali, a onda je potvrdio da su i do njega došle ‘’nevjerojatne glasine’’ o tome kako taj ručak podrazumijeva da će naftni lobij podržati Škorinu kandidaturu. Budući da je nekad bio član HSLS-a, zvao ga je čak i predsjednik te stranke Darinko Kosor do kojeg su također došle vijesti o “naftnoj koaliciji” s ručka.

“TO NAPROSTO NEMA VEZE S ISTINOM, ali taj sam scenarij već nekoliko puta čuo posljednjih dana jer su mi s raznih strana prepričali da tu priču širi jedan od savjetnika predsjednice”, rekao je Umičević ne želeći ništa više komentirati. Potvrdio je samo da se on i Škoro znaju još s konca 90-ih kad je on bio direktor Inine podružnice u Budimpešti, a Škoro hrvatski konzul u Pečuhu. Budući da je većina organizacija Hrvata u Mađarskoj sastanke i skupove održavala u Budimpešti, Škoro je ondje često dolazio pa su se on i Umičević sprijateljili. No kako je ispričao jedan njihov zajednički prijatelj, njihovi se razgovori najčešće ne dotiču nafte, već više vole pričati o vinima i ženama. Uostalom, s njima na ručku u restoranu Mano bio je i jedan prijatelj Miroslava Škore, akademik Miroslav Samardžija, ravnatelj Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Nacionalovi politički izvori koji su i doznali za ručak na kojem su bili Umičević i Škoro njihov odnos i vezu prema Rosnjeftu sagledavaju u kontekstu činjenice da je za bilo kakav budući politički angažman za Škoru jako dobro da ima kontakte s ljudima na tako visokoj razini u upravi moćnih svjetskih kompanija jer bi to, u kontekstu daljnjeg razvoja događaja oko Ine i MOL-a, gdje je ishod arbitraže koji se u Washingtonu vodi oko izdvajanja plinskog biznisa iz Ine, moglo u budućnosti imati presudnu ulogu da Hrvatska osigura nove saveznike pa i nove strateške partnere. Rosnjeft je već iskazivao ozbiljan interes za ulazak u Inu, ali s hrvatske strane, koliko je poznato, nije bilo dovoljno političke volje da se uopće krene u smjeru bilo kakvih razgovora. Mogućnost da Rosnjeft uđe u Inu razmatrala se još prije dvije i pol godine kad je premijer Andrej Plenković, na Badnjak 2016., najavio da će Vlada otkupiti dionice Ine od MOL-a. Predstavnici Rosnjefta isticali su kao svoju prednost činjenicu da bi njima, za razliku od mađarskog MOL-a, bilo u interesu ulagati u obje hrvatske rafinerije jer bi im se ulaskom u Inu otvorila neka nova tržišna vrata. No od tada do danas ništa se nije pomaknulo u tom smislu, osim što je raspisan natječaj za konzultante koji neće biti niti potpisan jer uvjeti nisu bili adekvatno sastavljeni pa je došlo do određenih nesporazuma.

No, od ručka s Umičevićem do fotelje na Pantovčaku, Škoro bi ipak trebao prijeći još dugačak i vrlo neizvjestan put pa takva nagađanja Nacionalovi izvori iz naftnih krugova i povezivanje Škore i Rosnjefta smatraju nečijim pokušajem stvaranja nepostojećih scenarija. S druge strane, izvori koji su informacije o sastanku prenijeli Nacionalu smatraju sljedeće:

“Naravno da taj ručak trenutno nema nikakve veze izravno s Rosnjeftom, ali ima veze s razvijanjem odnosa osobnog utjecaja koji kasnije itekako mogu igrati odlučujuću ulogu, ako primjerice dođe do negativnog ishoda arbitraže u Washingtonu za Hrvatsku. Tada bi netko s čvrste političke pozicije jednoj tako velikoj kompaniji mogao dati garancije za ozbiljnost. Iako je riječ o poslovima o kojima nominalno odlučuje vlada, dužnost predsjednika Republike također podrazumijeva brigu o gospodarskim interesima Republike Hrvatske”.

‘ŠKORO JE OZBILJAN ČOVJEK, pametan biznismen i dobro zna što radi. Prepametan je da bi ušao u cijelu tu priču, a da prethodno nije sve dobro izvagao. I njime nitko neće kormilariti’, tvrdi Škorin prijateljnjime nitko neće kormilariti kao što možda sada misle da će moći

DA JE UPRAVO POLITIČKI INTERES presudan svjedoči i činjenica su predstavnici Rosnjefta svojedobno bili u kontaktu i s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem i bivšim premijerom Zoranom Milanovićem, ali ni do kakvih pomaka u odnosima Rosnjefta i vlade nije došlo. Kako ističu Nacionalovi izvori, sličnu nezainteresiranost pokazao je i premijer Plenković.

Izvor blizak naftnom lobiju s vezama u Rosneftu tvrdi još nešto – da je ekipa koja danas stoji iza Škore, a prvenstveno se tu misli na bivšeg savjetnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Matu Radeljića i njemu bliske poslovne i političke krugove, puno bliža liniji Gazproma, nego Rosnjefta. Taj izvor također navodi da su Rosnjeft i Gazprom na izvjestan način međusobno suprotstavljene tvrtke. No, poslovno-politički izvori s kojima je Nacional razgovarao tvrde da će Škoro, kad uđe u predsjedničku kampanju, vrlo dobro znati procijeniti kome će dopustiti koliki utjecaj.

Jedan njegov vrlo dobar prijatelj za Nacional je rekao: “Škoro je ozbiljan čovjek i pametan biznismen s istančanim smislom za posao. Škoro zna pjevati, ali on nije samo pjevač, već je prvenstveno menadžer i dobro zna što radi. Prepametan je da bi ušao u cijelu tu priču, a da prethodno nije sve dobro izvagao. Kad me prije tri mjeseca pitao što mislim o toj njegovoj kandidaturi, rekao sam mu da mislim da on to može jer da će za njega glasati pola HDZ-a. A slično se pokazalo sada na europskim izborima. On će zagrabiti u taj široki bazen glasača HDZ-a i prema centru i prema krajnjoj desnici. No prije svega, Škoro je domoljub, ali nije desničar kakvim ga neki pokušavaju prikazati, i njime nitko neće kormilariti kao što možda sada misle da će moći”.

Jasminko Umićević | PHOTO: Saša Zinaja

TAJ PRIJATELJ KAŽE DA JE TOČNO da je Škoro dobar s ljudima poput Mate Bulića i Marka Perkovića Thompsona, ali ipak dolazi iz drugačijeg miljea. Osim toga, dosta Škorinih prijatelja, kao uostalom i Umičević, pripada liberalno lijevom svjetonazoru. Jedan njihov zajednički poznanik prepričao je jednu zgodu kad je Škoro pozvao Umičevića na zajedničko druženje s Thomsonom i Bulićem, a on mu je na to odgovorio: “Nemoj se ljutiti, meni su lijepe Thomsonove pjesme poput ‘Lijepa li si’, ali ne mogu sjediti za istim stolom s nekim tko pjeva ‘Jasenovac i Gradiška stara’”.

Škoro se na izvjestan način također distancirao od jednog dijela politike kakvu predstavlja Marko Perković Thomson i svoju predsjedničku kampanju, kako doznaje Nacional, zasigurno neće fokusirati samo u smjeru krajnje desnice.

Jedan njegov drugi prijatelj u šali je rekao da je Škoro osmislio i izvrstan način financiranja svoje predsjedničke kampanje te da mu neće trebati nikakvi naftni lobiji.

‘TOČNO JE DA SMO ŠKORO I JA bili na ručku, pa mi smo prijatelji 30 godina i moram ga pohvaliti, on je platio ručak, tako da ne znam kako ćemo ga mi financirati’, rekao je Jasminko Umičević

“Pa on vam do kraja godine ima 30 koncerata. Znači, ljudi će dolaziti na njegove koncerte koji dijelom mogu biti i u funkciji njegove predsjedničke kandidature, i još će mu plaćati da ga slušaju”, opisao je taj prijatelj. Svi koji su ikad bili na Škorinu koncertu ili su gledali neki njegov televizijski nastup mogli su se uvjeriti da je on prilično duhovit čovjek, a da su njegovi nastupi kombinacija koncerata i stand-up showa. Kad je nedavno imao tri za redom koncerta u Lisinskom, svaki je trajao gotovo puna četiri sata, ali u ta četiri sata Škoro je otpjevao jedva možda dvadesetak pjesama. Ostalo vrijeme bilo je rezervirano za prepričavanje zgoda i viceva kojima je nasmijavao publiku do suza.

Njegovi prijatelji smatraju da bi zbog njegovih ponovno probuđenih političkih ambicija na kraju suzu mogla pustiti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koju je Škoro u nedavno intervjuu Jutarnjem listu na fin način podbo kad je na pitanje što misli o njoj, rekao: “Premalo znam o njoj. Znam da je pri kraju doktorata, na čemu joj čestitam i pitam se kada je to sve stigla. Ja kada sam radio na doktoratu nisam mogao ništa drugo raditi”.

TO ZNAČI DA ĆE PREDSJEDNICA, ako Škoro uistinu uđe u izbornu utrku, dobiti jednog dostojnog protivnika koji ju vjerojatno neće izravno napadati, već pokušati nadmudriti svojim dosjetkama. Uostalom, jedan od glavnih razloga za pobornike Škorine kandidature glasi: “Kad je predsjednica već toliko estradizirala tu funkciju, onda na Pantovčaku može biti i pjevač koji je uz to i bivši diplomat”.

Komentiraj