Najmanje četiri osobe ozlijeđene u napadu nožem kraj bivše redakcije Charlie Hebdoa

Najmanje četiri osobe ozlijeđene su u napadu nožem u blizini nekadašnjih ureda redakcije satiričnog lista Charlie Hebdo u Parizu, javlja DW. Dvije osobe nalaze se u kritičnom stanju.

Pariška policija izvijestila je da su vlasti prvo mislile da se radi o dva napadača, a sada vjeruju da iza napada stoji jedna osoba, koja je kasnije uhićena kod trga Bastille u istočnom dijelu grada.

Razlozi napada još uvijek nisu poznati. Policija traži izbjegavanje tog područja zbog policijske intervencije koja je u tijeku. Na mjestu napada je i helikopter.

Također, u blizini ureda Charlie Hebdoa danas je uočen ‘sumnjiv paket’. Dužnosnici navode da u ‘sumnjivom paketu’ nije pronađen eksploziv.

Mediji pišu da je na mjestu napada pronađen nož. Jedan policijski izvor za Reuters oružje je opisao kao mačetu, a drugi ga je nazivao mesarskom sjekiricom.

“Težak incident upravo se dogodio u Parizu. Napad je počinjen u 11. okrugu, ispred bivšeg sjedišta Charlie Hebdoa, te su ranjene četiri osboe, od kojih su dvije u teškom stanju”, rekao je premijer Jean Castex, prenosi AFP.

PHOTO: EPA/IAN LANGSDON

Podsjetimo, u tijeku je suđenje navodnim pomagačima u napadu na Hebdo u siječnju 2015. godine, u kojem je poginulo 12 osoba.

Said i Cherif Kouachi 7. siječnja 2015. su naoružani automatskim oružjem upali u prostorije Charliea Hebdoa, čije su satire o rasi, vjeri i politici iskušavale granice onoga što bi društvo prihvatilo u ime slobodnog govora. Ubili su 12 ljudi u napadu za koji je odgovornost preuzela Al Kaida.

Dan kasnije Amedy Coulibaly, poznanik Cherifa Kouachija, ubio je policajku. Devetog siječnja ubio je četvoricu Židova u košer supermarketu. U videosnimci rekao je da je to učinio u ime Islamske države. Policija je njih trojicu ubila u odvojenim incidentima.

U sudnici u srijedu policajci su došli u fantomkama na licu i zaštitnim prslucima, prije no što su optuženi dovedeni u prostoriju.

Četrnaest osumnjičenih suučesnika, od kojih će se trojici suditi u odsutnosti, a možda su mrtvi, optuženi su za financiranje terorizma, članstvo u terorističkim organizacijama i opskbu napadača oružjem.

U sudnici nema optuženih Hayat Boumedienne, Coulibalyijeve partnerice u vrijeme napada, i braće Mohameda i Mehdija Belhoucinea. Njih troje otišlo je u sirijska područja pod kontrolom IS-a nekoliko dana prije napada i možda su mrtvi.

Komentiraj