Najmanje 57 mrtvih u sukobu bandi u brazilskom zatvoru

Najmanje 57 osoba ubijeno je u krvavim sukobima dviju suparničkih bandi u brazilskom zatvoru, javljaju svjetski mediji. Sukobi su, navode dužnosnici, trajali pet sati.

Pripadnici jedne bande upali su u suparnički blok zatvora Altamira u brazilskoj državi Pará. Šesnaest osoba obezglavljeno je, a ostali su preminuli uslijed gušenja nakon što je dio zatvora zapaljen.

Zatvorenici su zarobili dva čuvara, koji su pušteni jer cilj napada nisu bili stražari već suparnička banda.

Nasilje je eksaliralo u ponedjeljak oko sedam sati ujutro, po lokalnom vremenu, a završilo je oko podneva. Pripadnici bande Comando Classe A (CCA) zapalilo je ćeliju u kojoj su bili pripadnici suparničke bande Comando Vermelho. Vatra se brzo proširila, a neki zatvorenici su se ugušili.

Kapacitet zatvora Altamira je 200, ali u trenutku nasilja u njemu se nalazilo 309 zatvorenika. Dužnosnici opovrgavaju da je bio prenapučen. Minsitarstvo pravosuđa Brazila objavilo je kako će vođe napada biti premješteni u federalni zatvor.

Nasilje u brazilskim zatvorima nije rijetko. Brazil ima teću najveću zatvorsku populaciju na svijeru, oko 700 tisuća ljudi. Prenapučenost zatvora veliki je problem. Sukobi između bandi česta su pojava, kao i pobune u zatvoru.

Komentiraj