Najmanje 47 civila se utopilo na sjeverozapadu Demokratske Republike Kongo kada se prevrnuo njihov brod dok su bježali od sukoba između vojnika i naoružanih muškaraca koji su prešli granicu iz susjedne Republike Kongo, rekao je u petak pokrajinski guverner.

Preopterećeni riječni brod prevrnuo se u utorak na rijeci Ubangi koja dijeli dvije zemlje dok su stanovnici grada Dongo bježali od borba između vojnika i “bandita” iz plemenske milicije, rekao je guverner pokrajine Južni Ubangi, Joachim Taila Nage, prenosi agencija Reuters.

Panika u Dongu je potaknula stanovnike na bijeg prema Kongo nakon što su odmetnici napali jedan vojni položaj i ranili nekoliko vojnika. Četiri svjedoka su agenciji France presse rekli da su nakon sukoba u nedjelju vidjeli tijela dvojice vojnika i četvorice napadača ubijenih vatrenim oružjem.

Dolazak vojnih pojačanja je izazvao paniku među stanovnicima koji su krenuli prema Kongu. Stanovnici područja Dongo, koje graniči s Kongom i Srednjoafričkom Republikom živo se sjećaju nasilja povezanog s pobunom zajednice Enyele 2009. i operacija vojske Konga koja je ugušila pobunu 2010. pri čemu je 270 osoba poginulo i 200.000 je izbjeglo.

U DR Kongu su 23. prosinca ove godine predviđeni izbori za nasljednika predsjednika Josepha Kabile, koji je i dalje na toj funkciji iako je njegov drugi i posljednji mandat istekao 20. prosinca 2016.

Komentiraj