EPA/STR

Najmanje 40 civila se utopilo bježeći od nasilja na sjeverozapadu Konga

Najmanje 47 civila se utopilo na sjeverozapadu Demokratske Republike Kongo kada se prevrnuo njihov brod dok su bježali od sukoba između vojnika i naoružanih muškaraca koji su prešli granicu iz susjedne Republike Kongo, rekao je u petak pokrajinski guverner.

Preopterećeni riječni brod prevrnuo se u utorak na rijeci Ubangi koja dijeli dvije zemlje dok su stanovnici grada Dongo bježali od borba između vojnika i “bandita” iz plemenske milicije, rekao je guverner pokrajine Južni Ubangi, Joachim Taila Nage, prenosi agencija Reuters.

Panika u Dongu je potaknula stanovnike na bijeg prema Kongo nakon što su odmetnici napali jedan vojni položaj i ranili nekoliko vojnika. Četiri svjedoka su agenciji France presse rekli da su nakon sukoba u nedjelju vidjeli tijela dvojice vojnika i četvorice napadača ubijenih vatrenim oružjem.

Dolazak vojnih pojačanja je izazvao paniku među stanovnicima koji su krenuli prema Kongu. Stanovnici područja Dongo, koje graniči s Kongom i Srednjoafričkom Republikom živo se sjećaju nasilja povezanog s pobunom zajednice Enyele 2009. i operacija vojske Konga koja je ugušila pobunu 2010. pri čemu je 270 osoba poginulo i 200.000 je izbjeglo.

U DR Kongu su 23. prosinca ove godine predviđeni izbori za nasljednika predsjednika Josepha Kabile, koji je i dalje na toj funkciji iako je njegov drugi i posljednji mandat istekao 20. prosinca 2016.

Komentiraj