epa

NAJMANJE 37 POGINULIH Požar u južnokorejskoj bolnici

U velikom požaru koji je u petak poharao bolnicu u Južnoj Koreji poginulo je najmanje 37 ljudi, priopćile su vlasti, što je jedna od najtežih nesreća koje su pogodile zemlju u zadnjih desetak godina.

U tom požaru koji se dogodio nekoliko tjedana prije dolaska u zemlju tisuća sportaša i posjetitelja iz inozemstva na Zimske olimpijske igre, ozlijeđeno je oko 130 ljudi.

Južna Koreja je jedanaesto po snazi gospodarstvo u svijetu, ali su pojedine infrastrukture ondje građene na brzinu i mnoge su se nesreće mogle izbjeći kvalitetnijom gradnjom. Ovo je drugi velik požar u mjesec dana i vlasti priznaju da bolnica u Miryangu, na jugoistoku zemlje, nije bila opremljena sustavom automatskog gašenja.

Na snimkama objavljenim na društvenim mrežama moglo se vidjeti pacijenta koji iznad bolnice visi na užetu dobačenom iz helikoptera. Drugi se kroz prozor penjao na ljestve.

Broj mrtvih neprekidno raste od jutra jer su mnogi teško ozlijeđeni u požaru.

U šestokatnici je uz bolnicu bio i umirovljenički dom. U zgradi je u trenutku izbijanja požara bilo dvjestotinjak ljudi.

Ravnatelj bolnice Son Gyeong-cheol priznaje da bolnica nije imala sustav za automatsko gašenje. Sadašnje norme to ne zahtijevaju, ali je bolnica upravo namjeravala postaviti takav sustav prije nego u lipnju stupi na snagu novi zakon po kojemu takvi sustavi postaju obvezni, dodao je.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je obiteljima stradalih uputio izraze sućuti na izvanrednoj sjednici sa savjetnicima i pozvao istražitelje da što prije utvrde uzrok nesreće.

Požar se događa samo mjesec dana nakon požara u osmerokatnici u Jecheonu u kojemu je život izgubilo 29 ljudi.

Komentiraj