Najmanje su 33 osobe umrle u Irkutsku, u Sibiru, kada su popile mirisnu esenciju za kupanje koja sadrži metanol, priopćile su u ponedjeljak ruske vlasti.

Od nedjelje su 54 osobe primljene u bolnicu pošto su popile esenciju za kupanje s mirisom gloga. Trideset tri su umrle, rekao je za AFP područni ured ruskog istražnog povjerenstva.

Kako prenose vlasti, na bočicama s esencijom jasno piše da proizvod nije za konzumiranje jer sadrži metanol, otrovnu tvar koja se koristi kao sredstvo protiv zamrzavanja, ali se zbog niske cijene nerijetko “pije umjesto alkohola”.

Dvije osobe su uhićene u vezi sa slučajem i izvršen je pretres trgovina koje su prodavale mirisnu esenciju, pri čemu je zaplijenjeno 500 l te tekućine, rekli su istražitelji.

Premijer Dmitrij Medvedev je u ponedjeljak naredio suradnicima da “riješe” to pitanje, ocijenivši da je prodaja takve tekućine na automatima, što je raširena praksa, “prava sramota”.

Jeftina kolonjska voda i losioni koji sadrže alkohol prodaju se bez ograničenja koja se primjenjuju na alkohol i nerijetko ih piju oni najsiromašniji u Rusiji.

Komentiraj