Najmanje 300 finskih navijača zarazilo se na Euru i vratilo u zemlju: Finska odgađa ublažavanje mjera i boji se širenja zaraze

Najmanje 300 Finaca koji su navijali za svoju nogometnu reprezentaciju na Euru 2020. zarazili su se koronavirusom, objavile su u utorak tamošnje vlasti, što bi moglo izmijeniti plan te zemlje o olakšavanju mjera.

Dnevni broj novozaraženih u Finskoj narastao je s oko 50 dnevno na više od 200 prošli tjedan, a očekuje se da će dodatno rasti, upozorile su vlasti.

Jasno je da je broj novozaraženih povećan zbog povratka navijača, tvrdi Mika Salminen iz Finskog zdravstvenog instituta.

„Proučavajući njihovu dob, jasno je da mnogi od njih još nisu dobili dvije doze cjepiva“, dodao je Salminen.

Lokalne zdravstvene vlasti objavile su kako je na području oko Helsinkija otkriveno više od 200 zaraza koje su se dogodile u Rusiji.

„Ključno pitanje je hoćemo li vidjeti širenje zaraze. Sad se čini da nećemo moći ublažiti mjere u Helsinkiju“, rekao je Salminen.

Njegov institut je procijenio da je između 4,5 i 6 tisuća Finaca otišlo na utakmice u ruski grad Sankt Peterburg koji trenutno ruši rekorde po broju mrtvih od covida-29.

Lociranje onih koji su bili u Rusiji

Vlasti i dalje pokušavaju locirati sve one koji su bili u Rusiji, upozoravajući ih da su možda prenijeli virus na svoje prijatelje i obitelji.

Finska je i dalje jedna od država koju je pandemija koronavirusa pogodila najmanje. U toj zemlji s 5,5 milijuna stanovnika zaraženo je bilo 95.387 ljudi, a umrlo ih je 969.

Komentiraj