Najmanje 17 poginulih u talibanskom napadu

EPA/NAJIM RAHIM

Najmanje je sedamnaest afganistanskih vojnika poginulo na zapadu Afganistana u napadu za koji su odgovornost preuzeli talibani, nekoliko sati prije nego su pobunjenici prihvatili privremeno primirje, rekli su u subotu lokalni čelnici za AFP.

U napadu na vojnu bazu u petak navečer poginulo je 17 pripadnika sigurnosnih snaga a više ih je ranjeno, rekao je za AFP glasnogovornik pokrajine Herata Jilani Farhad, ne navodeći druge pojedinosti.

Poginulih ima i na talibanskoj strani, dodao je kratko.

Mohammad Saeed Sarwari, guverner okruga Zawola, gdje se napad dogodio, potvrdio je napad i broj žrtava.

“Talibani su nakon napada zaplijenili oružje”, rekao je.

U poruci poslanoj putem aplikacije WhatsAppa, talibani koji su preuzeli odgovornost za napad izvijestili su o 18 poginulih vojnika.

Napad se dogodio nekoliko sati prije nego su proglasili trodnevno primirje u povodu Ramazanskog bajrrama kojim se završava mjesec posta.

U četvrtak je afganistanski predsjednik Ašraf Gani proglasio jednostrano primirje s talibanima, ali ne i sa skupinom Islamskom državom.

Ono treba početi, rekao je, “27. dana ramazana (utorak) i trajati do petog dana Ramazanskog bajrama” koji treba početi krajem idućeg tjedna, što znači da će biti na snazi od 12. do 19. lipnja.

Komentiraj