Najmanje 15 mrtvih u snažnoj oluji Ioti

Snažna oluja Iota odnijela je najmanje 15 života u Srednjoj i Južnoj Americi, objavile su vlasti u srijedu.

Smrtno su stradale četiri osobe, uključujući troje djece, a nekoliko ih je nestalo u odronima kuća u planinskom području u Matagalpi, središnjoj regiji Nikaragve, objavila je u srijedu vlada.

Među žrtvama je još šestero ljudi u Nikaragvi, dvoje u Kolumbiji, po jedna u El Salvadoru i Panami, pokazuju službene brojke.

Mediji su navodili da je poginula još jedna osoba u Hondurasu, ali ta smrt nije službeno potvrđena.

Iota, uragan četvrte kategorije, pokosio je obalu Nikaragve u ponedjeljak s olujnim udarima do 250 kilometara na sat. Kasnije je oslabio i prešao u tropsku oluju.

Oluja je u srijedu pogodila El Salvador, a kiše se očekuju još u dijelovima Hondurasa, Gvatemale, Belizea i Nikaragve u četvrtak, upozorio je američki Nacionalni centar za uragane.

Iota je nanijela veliku štetu Nikaragvi. Uništila je kuće i mostove, rušila drveća i poremetila telekomunikacije, osobito oko grada Puerto Cabezas. Evakuirano je preko 60.000 ljudi.

U sjevernom Hondurasu nanesena je dodatna šteta nakon što je to područje prije dva tjedna pogodio uragan Eta. Obilne kiše padale su u Kolumbiji gdje raste broj mrtvih i nestalih.

Izabrani američki predsjednik Joe Biden upozorio je na vezu između uragana i klimatskih promjena.

“Sve češća pojava ovih snažnih oluja još je jedan razlog zašto će borba protiv klimatskih promjena biti jedan od mojih glavnih prioriteta”, napisao je na Twitteru Biden.

Iota je već 30. oluja ove godine koja je bila dovoljna snažna da je se imenuje.

Komentiraj