Pixabay

Najmanje 130 civila ubijeno u Maliju za vrijeme posjeta predstavnika UN-a

Izaslanstvo ministara i malijskih vojnih dužnosnika posjetilo je u nedjelju selo u kojemu su u subotu napadači ubili najmanje 130 stočara, pripadnika etničke skupine Fula, što je najteži napad koji se dogodio u Maliju u zadnjih šest godina.

Pretpostavlja se da su napad počinili Dogoni, pripadnici etničke grupe koja živi na području centralne visoravni Malija.

Napadi na sela Ogossagou i Welingara dogodili su se u vrijeme posjeta misije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, čiji je cilj pronaći rješenje za nasilje u kojemu je prošle godine smrtno stradalo više stotina ljudi, a i dalje se žiri zapadnoafričkom regijom Sahel.

Riječ je o najsmrtonosnijem napadu počinjenom u regiji otprije pogođenoj etničkim i džihadističkim nasiljem.

U nedjelju je sazvana izvanredna sjednica Vijeća ministara, a prisustvovao joj je i predsjednik Ibrahim Boubacar Keita.

Izaslanstvo ministara i vojnih dužnosnika jutros je stiglo u Ogossagou blizu granice s Burkinom Faso.

Nekoliko sati ranije glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izjavio je da je “šokiran i bijesan” zbog masakra u kojemu je ubijeno 134 civila, “među kojima žene i djeca”. Malijske je vlasi pozvao da “hitno provedu istragu o tragediji te da izvedu počinitelje pred lice zakona”.

Džihadističke skupine povezane s al Qaedom i Islamskom državom proteklih godina koriste etničke napetosti u Maliju i susjednoj Burkini Faso i Nigeru da bi novačile borce u svoje redove i uspostavile kontrolu nad velikim teritorijem kojim praktički nitko ne vlada.

Francuska vojska 2013. je intervenirala u Maliju, svojoj bivšoj koloniji, kako bi zaustavila prodiranje džihadista iz pustinje na sjeveru, no militanti su od tada ponovno ojačali i osnažili svoju prisutnost u središnjem Maliju i susjednim državama.

Oko 4,5 tisuća francuskih vojnika i dalje se nalazi u Sahelu, većina njih u Maliju. Stotine vojnika u regiji imaju i Sjedinjene Države.

Predstavnici Vijeća sigurnosti u petak su se susreli s predsjednikom Malija Ibrahimom Boubacarom Keitom i drugim predstavnicima vlasti kako bi razgovarali o nasilju i postepenoj implementaciji mirovnog sporazuma iz 2015. s naoružanim skupinama koje nisu islamističke.

Komentiraj