Najmanje 12 mrtvih u arktičkim hladnoćama u SAD-u

EPA/NOAA

Val hladnog arktičkog zraka koji je parilizirao središnji SAD i uzrokovao smrt najmanje 12 ljudi u četvrtak je krenuo prema sjeveroistoku, no očekuje se da će prestati tijekom vikenda kad će zatopliti.

Vijesti o zatopljenju za vikend nije bila velika utjeha za one koji se bore protiv ledenih uvjeta, brutalnih vjetrova i temperature koje padaju i do -37 stupnjeva Celzija u središnjem SAD-u i -16 stupnjeva na Istočnoj obali, rekla je američka meteorološka agencija.

U Washingtonu se malena skupina turista ipak ohrabrila fotografirati ispred Bijele kuće na -12 stupnjeva.

“Mi smo iz tople države… Bože, jako je hladno”, rekao je 49-godišnji Vijen Nadasan, turist iz južnoafričkog Johannesburga koji je planirao dan provesti razgledavajući grad sa svojom suprugom i kćeri.

Velike hladnoće pogodile su SAD zbog polarnog vrtloga, stratosferskog obrasca vjetrova koji inače kruži oko Sjevernog pola.

U Minnesoti i na sjeveru Michigana temperature su padale i do -31 stupanj, kazao je meteorolog Andrew  Orrison.

Središnji i sjeverni Wisconsin je na -29 stupnjeva, a dijelovi sjevernog Illinoisa, uključujući područja oko Chicaga, bila su na -26 i -23 stupnja.

Iznimno hladno vrijeme stiglo je  i na istočnu obalu. Najniža temperatura u Bostonu je tijekom noći bila -21 stupanj, a Islip, New York i Long Island zabilježili su rekordno niskih -16 stupnjeva.

Hladnoća je od subote uzrokovala najmanje 12 smrtnih slučajeva, prenose dužnosnici i mediji. Neki su poginuli u prometnim nesrećama povezanima s hladnim vremenom, a drugi zbog izloženosti hladnoći.

Prošlo je više od 20 godina otkad je sličan arktički val pogodio središnji zapad SAD-a i sjeveroistok te države. Zabilježeno je više od 30 rekorda niskih temperatura. Najnižu je zabilježio grad Cotton u Minnesoti gdje je bilo -48 stupnjeva.

Američki domovi i poslovni svijet su u srijedu iskoristili rekordne količine prirodnog plina za grijanje, pokazuju prvi rezultati agencije za financijske podatke Refinitiv. Otkazano je i odgođeno nekoliko tisuća letova.

Komentiraj