Najdraži ljubitelj jedne internetske firme vodi „Farmu“

DNEVNIK 3

Petak, HRT 1, 22.20

U Institutu Ruđer Bošković pronađeno je 400 kg uranija. Što je uranij? To je ono što se nekad zvalo uran. Ovaj uranij nije radioaktivan, što je teška šteta za sve nas paničare. Da nam zadovoljstvo ne bi bilo totalno uskraćeno, hrabra reporterka Kristina Bojić slikala se pred željeznim vratima blijede žutozelene boje, iza kojih je skladište s tih 400 kg neopasnog uranija. Na sebi je imala kaputić identične boje, što smo mi, kakvi već jesmo,protumačili djelovanjem urana kroz vrata iza kojih je (ma sto posto) nepropisno odložen, pa na odjeću reporterke. Da se tome dodalo ono što je sutradan osvanulo na internetima: bivša država pokušala je proizvesti atomsku bombu – e, to bi možda bilo bliže senzaciji. Šteta što se HRT-ovim prepisivačima ove vijesti iz novina nije omaklo da prethodno malo telefoniraju po Ruđeru i okolo njega i tako podgriju ovaj pravi podatak koji mi svi stariji građani (senior citizens) tobože znamo.

KOŠARKA: EVROPSKO PRVENSTVO

Subota, HRT 4, 20.50

Igrale su Hrvatska i Slovenija, ampak je Hrvaška zmagala. Umjesto Vikija Ivanovića i Danijela Lutza utakmicu su uživo komentirala druga dvojica: reporter Marko Šapit i košarkaški stručnjak Josip Sesar, što je bila prava katastrofa. Šapit je tipični HRT-ov beznadni štreber, a g. Sesara još nije sasvim napustio zavičajni naglasak. Obojica se, u to nema nikakve sumnje, razumiju u košarku daleko više od prosječnog gledatelja, no to je samo nužan, ali ne i dovoljan uvjet za javni pedagoški angažman na TV. Za razliku od g. Josipa Sesara koji nije rekao ni jednu suvišnu riječ, HRT-ov reporter Šapit obasipao nas je podacima o igračima sa svojeg monitora, umjesto da pokuša pratiti onu sliku na ekranu koju mi vidimo.

VESLANJE: SVJETSKO PRVENSTVO

Nedjelja, HRT 4, 13,27

Braća Valent i Martin Sinković osvojili su još jednu svoju zlatnu medalju, skifist Damir Martin je peti. Uspjesi nedodirljive braće Sinković (drugu godinu zaredom su svjetski prvaci) i Damira Martina koji prvi put nastupa u ovoj disciplini, isplatili su se i gledateljima i HRT-u. Izravnim prenošenjem finala u elitnom sportu kakav je veslanje, HRT se iskazao u svojoj ulozi javne televizije. Ni gledateljima nije bilo mrsko gledati pola sata čamaca i veslača, jer ih je, uz decentnu pripomoć HRT-ova komentatora Mihovila Horvata, komentirao znameniti Ninoslav Saraga, veliki i uspješni bivši veslač s neuništivom reputacijom. Kao što je nekada znao savršeno veslati, g. Saraga danas zna prepoznati tehnički savršeno veslanje – što ga kvalificira za komentiranje sporta u kojem je bio majstor.

NOGOMET: HRVATSKA – NORVEŠKA

Nedjelja, HRT 2, 17.50

Uobičajeno patriotsko prenemaganje naših komentatora, u ovom slučaju g. Drage Ćosića, moralo se relativno brzo povući pred stvarnom slikom sportske bijede koju je publici servirao voditelj hrvatske nogometne reprezentacije g. Niko Kovač i njegov brat Robert također. Hrvatski nogometaši igrali su daleko ispod svojih mogućnosti, dakle nikako, onako kako im je zapovjedilo naše smušeno vodstvo.

KOŠARKA: EUROPSKO PRVENSTVO

Nedjelja, HRT 2, 20.50

I danas je utakmicu Hrvatske i Grčke, koju je Hrvatska izgubila, prenosio reporter Marko Šapit, onaj od jučer. Očekivali smo da će se HRT ponijeti pristojno prema pretplatnicima i povući Šapita s posla kojem nije dorastao, ali ništa od toga. Izgleda kao da se posao u sportskom programu HRT-a, toj maloj zajednici, ne dijeli po kriteriju kvalitete. Svi rade sve i tu pomoći nema, pa je zadržan i Šapit koji je i danas postavio rekord u krivoj i nepotrebnoj upotrebi glagola krenuti. Njemu se stalno nešto kreće: kreće igra, kreću nova dvojica igrača, kreće slavlje, kreće utakmica i tako do u beskraj. Mobilni Šapit nikad u životu nije čuo da postoje glagoli početi, ići itd. Košarka je za njega prebrz sport, jer njegovi komentarići stalno kasne za slikom. Dok on izrecitira gdje je sve u zadnjih deset godina igrao Grk koji vodi loptu, taj je već tu nesretnu loptu dodao drugom Grku, a ovaj trećem i četvrtom. Kad bi se košarka igrala bez lopte, po mogućnosti i bez igrača, g. Marko Šapit bio bi idealan komentator zbivanja. Šutio bi.

IN MAGAZIN VIKEND

Ponedjeljak, Nova TV, 11.22

Glumac Dušan Bućan (39), inače rođeni Zagrepčanin, je onaj besmrtni tip sa šibicom ili čačkalicom u zubima koji reklamira ono nešto bez čega ne možete (internet). Ne zna se zašto ta njegova uloga nije u popisu njegovih glumačkih dostignuća. U tom kronološkom slijedu samo su Bućanove kazališne nagrade i dostignuća u Drami zagrebačkog HNK, pa TV serije, filmovi i ostala umjetnička krama. Dušan Bućan je velik glumac – može tvrditi svatko tko ne gleda ništa nego reklame. Ovu očitu stvar, Bućanovo vrhunsko i delikatno glumačko umijeće, dokazuje njegov naglasak savršeno vjeran originalu. Bućanov zagrebački, ne previše, da ne bi sličio lokalnom prenemaganju, ima rijetku autentičnost od koje, umjesto da je prigrle, bježe naši filmski i drugi režiseri, bez obzira na narječje govornika. Govorio glumac bilo kojim našim lokalnim govorom onako kako se govori, naši će ga režiseri zanemariti u korist onih glumica i glumaca koji nam se pokušavaju prošvercati kao ijekavci, ikavci, ekavci, kajkavci, čakavci, štokavci – a ustvari su kilavci. I da ne zaboravimo: uvaženi i omiljeni naš Dušan Bućan novi je voditelj u novoj „Farmi“ Nove TV. Nadamo se da će u ovom obilju novosti on biti iznimka i ostati stari.

Komentiraj