NAJBOLJI SPORTAŠ: Bolt ispred Đokovića i Messija

Ian Walton/Getty Images

Najbrži čovjek na svijetu Jamajčanin Usain Bolt proglašen je najboljim sportašem svijeta u protekloj godini u tradicionalnom izboru uglednog talijanskog sportskog lista La Gazzetta dello Sport.

Bolt je do petog trijumfa u 38. izdanju Gazzettina izbora pobijedio sa 114 glasova, drugo mjesto osvojio je srpski tenisač Novak Đoković sa 97 bodova, a treći je argentinski nogometni majstor Lionel Messi sa 78 bodova.
Vlasnik šest zlatnih olimpijskih medalja i 11 zlata sa svjetskih prvenstava postao je prvi sportaš koji je pet puta pobijedio u ovom izboru. Bolt je do sada dijelio vrh ljestvice sa četiri nagrade zajedno s američkim šprinterom Carlom Lewisom.
“Nisam znao za taj podatak. Zaista sam ponosan, nije mala stvar biti toliko puta najbolji među brojnim sportskim velikanima,” kazao je Bolt koji je u 2015. godini osvojio tri zlata na svjetskom prvenstvu u Pekingu. Na pitanje za koga bi on glasovao, Bolt je kazao:
“Đoković je imao sjajnu godinu, ali ja obožavam nogomet i košarku pa je moguće da bi nekome iz ta dva sporta dao svoj glas. Najbolja momčad ? Nažalost to nije Manchester United, već Barcelona ili Golden State.”
Bolt se osvrnuo i na nestabilnu političku situaciju diljem svijeta.
“U mojoj domovini imamo uzrečicu – ljubav je jedini izbor. Nadam se da ljudi mogu živjeti u miru i ljubavi,” rekao je Bolt poručivši kako u sportu nema mjesta dopingu i korupciji.
“Takve stvari treba prognati iz sporta. Vrlo je važno da sportski autoriteti pokrenu snažnu akciju protiv dopinga i korupcije u svijetu sporta. Potrebno je oštro kazniti sve koji krše pravila,” poručio je.
U izboru za najbolju sportašicu svijeta slavila je pobjednica US Opena talijanska tenisačica Flavia Pennetta sa 152 glasa, druga je američka skijašica Lindsey Vonn (111), a treća američka plivačica Katie Ledecky.
U izboru za najbolju momčad prvo mjesto je zauzeo europski nogometni prvak Barcelona (181) ispred svjetskih prvaka u ragbiju reprezentacije Novog Zelanda (129) i prvaka NBA lige Golden State Warriorsa (72).
REZULTATI IZBORA
SPORTAŠ:
1. Usain Bolt (Jam / atletika)   114
2. Novak Đoković (Srb / tenis)  97
3. Lionel Messi (Arg / nog)       78
4. Stephen Curry (SAD / koš)    53
5. Valentino Rossi (Ita / moto)  36…
SPORTAŠICA
1. Flavia Pennetta (Ita / tenis)     152
2. Lindsey Vonn (SAD / skijanje) 111
3. Katie Ledecky (SAD / plivanje)  97
4. Serena Williams (SAD / tenis)    71
5. Dafne Schippers (Niz /atletika)  35…
MOMČAD:
1. Barcellona (nogomet) 181
2. Novi zeland (ragbi)     129
3. Golden State (NBA)      72
4. Španjolska (nogomet)  39
4. Mercedes (F1)              39…

Komentiraj