Najbolji ruski tenisači reagirali na ukidanje zabrane Wimbledona. MOO se oglasio oko ukrajinske odluke

Najbolji ruski tenisači opisali su svoju ‘sreću’ zbog odluke Wimbledona da ukine zabranu ruskim i bjeloruskim igračima. Daniil Medvedev, peti na ATP ljestvici i Karen Kačanov, 16. na ljestvici, rekli su da će ispuniti nove zahtjeve za prijavu na turnir.

Moraju se natjecati kao neutralni i zabranjeno im je primati sredstva od ruskih ili bjeloruskih država, uključujući sponzorstva od državnih ili kontroliranih tvrtki, piše Sky.

“Stvarno sam sretan. Uvijek sam govorio da volim ovaj turnir”, rekao je Medvedev pa dodao: “Tamo sam imao nekoliko teških poraza. Želim pokušati preokrenuti ovo. To je prekrasan turnir, prekrasan Grand slam. Stvarno sam sretan što ću moći igrati tamo ove godine. Ne znam kakva će biti reakcija publike, ne mogu to kontrolirati, ali bit će mi drago igrati tamo pred svim ljudima.”

Kačanov je poručio da će nastaviti igrati neutralno, kao što su radili na drugim turnirima od veljače. “Igrao sam četvrtfinale  i to je stvarno veliki i poseban događaj u povijesti tenisa. Zato sam jako sretan što ćemo moći igrati ove godine.”

‘Previše ratova’ da bi se ruskim sportašima zabranilo, kaže Olimpijski odbor

Wimbledon nije jedino sportsko natjecanje u kojem sudjeluju ruski i bjeloruski sportaši. Međunarodni olimpijski odbor je sugerirao da postoji “previše ratova” da bi im se zabranilo sudjelovanje na igrama. Kritizirali je odluku Ukrajine da ne dopusti svojim sportašima da se natječu protiv Rusa u kvalifikacijama za natjecanje u Parizu 2024. godine.

Ukrajinski ministar Oleh Nemčinov najavio je u petak tu politiku nakon što je MOO preporučio povratak ruskih i bjeloruskih sportaša kao neutralnih na međunarodna natjecanja.

“Ako se provede, takva odluka samo bi naštetila zajednici ukrajinskih sportaša, a ni na koji način ne bi utjecala na rat koji svijet želi zaustaviti, a koji je MOO tako žestoko osudio”, stoji u priopćenju olimpijskog tijela. “MOO je uvijek tvrdio da nije na vladama da odlučuju koji sportaši mogu sudjelovati na kojim međunarodnim natjecanjima”, dodali su.

MOO bi naknadno trebao donijeti zasebnu odluku o sudjelovanju ruskih i bjeloruskih sportaša na Igrama u Parizu. “Zbog činjenice da je nažalost previše ratova, oružanih sukoba i kriza u ovom svijetu, vidjeli smo na gotovo svim izdanjima Igara sportaše koji se natječu jedni s drugima unatoč činjenici da su njihove nacije u ratu ili sukobu”, naveli su.

Wimbledon dopustio nastup Rusima i Bjelorusima kao ‘neutralnima’

Ruskim i bjeloruskim tenisačima bit će dozvoljen nastup na Wimbledonu ove godine kao “neutralnim sportašima”, objavili su čelnici trećeg teniskog Grand Slam turnira sezone.

“Naša trenutna namjera je prihvatiti prijave ruskih i bjeloruskih igrača pod uvjetom da se natječu kao ‘neutralni’ sportaši i da ispunjavaju odgovarajuće uvjete,” objavio je All England Lawn Tennis Club (AELTC) na svojim stranicama.

Prošle godine je zbog ruske agresije na Ukrajinu tenisačima iz Rusije i Bjelorusije bio zabranjen nastup na jednom od najpoznatijih svjetskih turnira, premda su imali pravo nastupa na ostalim ATP i WTA turnirima, kao i na ITF Touru, ali bez nacionalnih obilježja.

ATP je zbog toga donio odluku da se bodovi osvojeni na Wimbledonu ne računaju. Ove godine Rusi i Bjelurusi se vraćaju na Wimbledon, pa će se tako računati i bodovi osvojeni na turniru.

Wimbledon dopustio nastup Rusima i Bjelorusima kao “neutralnima” uz ‘odgovarajuće uvjete’

Komentiraj

nacional banner
nacional banner