FaH

NAJBOLJI NEOBJAVLJENI ROMAN: Dvanaest naslova u širem izboru za VBZ-ovu nagradu

U širi izbor za književnu nagradu VBZ – Tisak Media za najbolji neobjavljeni roman ušlo je dvanaest romana odabranih među ukupno pristiglih 116 rukopisa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Među njima je žiri na čelu s predsjednikom Zoranom Ferićem te članovima, književnim kritičarom Strahimirom Primorcem, književnom kritičarkom i prevoditeljicom Jagnom Pogačnik, pjesnikom, prozaistom i esejistom Milom Stojićem, te glavnim urednikom VBZ-a Dragom Glamuzinom, odabrao dvanaest najboljih za koje smatraju da se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih.

Kako se ističe u priopćenju ocjenjivačkog žirija, rukopisi pristigli na natječaj tematski su i stilski vrlo širokog raspona. “Na natječaj još uvijek stiže puno ratnih romana, ali i romana koji se bave aktualnom krizom i potpunim društvenim rasulom, u kojima junaci kolabiraju pod teretom švicaraca ili se bore s korupcijskom hobotnicom”, dodaje se.

Naslovi su prijavljivani pod šiframa, a odabrani su “Šikara”, “Reality Show”, “Savršena kugla”, “Za Zagreb, u jednom smjeru”, “Eliksir istine”, “Ponte de la tette”, “Državni proračun broj jedan”, “San Lazzaro degli Armeni”, “Susjed”, “Četnici, zlato i tamjan”, “Susjedi” i “Bapske priče”.

Odabrani su naslovi ušli u širi krug za nagradu; u sljedećem krugu bit će odabrano šest finalista, a dobitnik nagrade koja iznosi 100 tisuća kuna bit će proglašen na posebnoj svečanosti u drugoj polovici studenoga.

I ove godine glavni sponzori nagrade su Tisak media i Jana voda.

Komentiraj