Najbolje od sanktpeterburškog kazališta u zagrebačkom HNK

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu počinje novu sezonu s četiri ponajbolje predstave s kazališne scene Sankt-Peterburga, u okviru Međunarodnog festivala sanktpeterburške kazališne sezone, koji u petak otvara predstava “Taras”, osuvremenjena verzija povijesnoga Gogoljevog romana “Taras Buljba”.

Intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč kaže kako je to jedinstvena prilika da hrvatska publika vidi kako izgleda teatar u tom značajnom ruskom gradu, da se na pozornici HNK čuje ruski jezik, pogleda ruske glumce i osvjedoči o tome što se trenutno događa u ruskom kazalištu, osobito zato što dobivamo malo informacija o tome.

“Sretni smo da sezonu možemo početi jednim festivalom, neobičnim događajem jer predstavlja najbolje od najboljeg iz sezone sanktpeterburškog kazališta”, rekla je Vrgoč na konferenciji za novinare.

Podsjetila je na dobru suradnju HNK s tim gradom u protekle dvije godine, koja je počela gala koncertima, nastavila se međusobnim gostovanjima, a za travanj iduće godine planira se odlazak Baleta HNK u Sankt-Peterburg s predstavom “Smrt u Veneciji”.

Međunarodni festival sanktpeterburške kazališne sezone, ove godine u trinaestom izdanju, koncept je kojim se tamošnja kazališta svake jeseni predstavljaju izvan Rusije, s predstavama odabranima u dogovoru s kolegama iz zemalja u kojima će nastupati.

Dosad su gostovali, među ostalim, u Berlinu, Pragu, Helsinkiju, Milanu, Marseillesu, Beogradu, Tallinnu.

Prvu predstavu koja će se izvesti na zagrebačkom predstavljanju, “Taras”, režirao je Sergej Potapov, mlada ruska redateljska zvijezda koji je rekao da osjeća veliku odgovornost što otvara festival i nada se da će hrvatski gledatelji toplo primiti predstavu, a oni će se potruditi da je izvedu što je najbolje moguće.

Za “Solaris” već dva mjeseca rasprodane ulaznice

Do 17. rujna u okviru festivala izvest će još tri predstave  – dramske “Ludi novac” i “Tartuffe” te baletnu “Solaris”, za koji su već dva mjeseca rasprodane ulaznice.

Predstava “Solaris” Državnog dramskog kazališta Prijut komedianta, na programu u subotu, najavljuje se kao “nastavak razmišljanja, započetih u istoimenom znanstveno-fantastičnom romanu Stanisława Lema s glavnim pitanjem o tome koja sila prethodi čovjeku i određuje njegovo postojanje.

U tom spoju dramskog kazališta i baleta nastupaju zvijezde svjetskog baleta, solisti Boljšog, Marijinskog i Mihajlovskog kazališta te nezavisni plesači suvremenog plesa.

Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta HNK, smatra zanimljivim što je redatelj Jurij Smekalov poznatu futurističnu priču uzeo samo kao polazišnu točku, ali nije zadirao previše u srž samog teksta. “To je jedna vrlo hrabra i zanimljiva ideja koreografa da se bavi dijalogom između dramskog kazališta i plesa i napravi svoje unutarnje refleksije”, ustvrdio je.

U nedjelju, 15. rujna, Sanktpeterburško državno akademsko kazalište komedije  N. P. Akimova izvest će “Ludi novac” A.N. Ostrovskog, u režiji Tatjane Kazakove, satiru o izbirljivoj djevojci u lovu na bogatog muža koja je relevantna i za današnjicu.

Festival će zatvoriti 17. rujna Sanktpeterburško državno kazalište Masterskaja s komedijom  “Tartuffe” u režiji svog umjetničkog voditelja Grigorija Kozlova.

Ovaj  je put Moliereov Tartuffe estet, pjesnik i glazbenik, toliko šarmantan da ga nitko uopće ni ne želi sumnjičiti za laž i podlost, no iako je u početku sve vrlo smiješno, iznenada postaje i vrlo ružno.

Dobri odnosi zagrebačkog HNK i Sankt-Peterburga

Victor Minkov, umjetnički direktor Festivala, smatra da je rijetka tako dobra suradnja kao ona između HNK i Sankt-Peterburga, a 13. kazališna sezona donosi predstave s kojima se taj grad može pohvaliti.

“U Zagreb dolazim već kao da je moj grad, trenutno je ovdje 240 ljudi, došli su  ogromni kamioni jer sve predstave imaju bogate scenografije i kostimografije”, istaknuo je.

Ivica Buljan, ravnatelj Drame HNK u Zagrebu, pozvao je publiku na iznimno gostovanje koje se, napomenuo je, događa možda jednom u nekoliko desetljeća, s predstavama iz zemlje “koja je sama za sebe poseban kazališni svemir.”

Elena Razdorskaya, potpredsjednica odbora za kulturu Sankt Peterburga, izrazila je zadovoljstvo što se posljednjih godina ta  suradnja sve više razvija, rekavši da s veseljem očekuju gostovanje HNK u proljeće iduće godine.

Veleposlanik Ruske federacije u Republici Hrvatskoj Anvar Azimov kaže da se tim događajem okreće još jedna stranica u razvoju rusko-hrvatskih odnosa i uvjeren je kako će posjetitelji uživati u programima koje su im ponudili.

Za vrijeme trajanja festivala u HNK je postavljena izložba fotografa Pavla Frančišina “Peterburg u zrakama sunca”, s 20 radova koji daju impresivnu sliku tog grada, prepoznatljive siluete palača i katedrala, njihove odraze u lokvama, obrise mostova.

“Neobične perspektive i  nestandardna kompozicijska rješenja čine vizualni portret grada, naglašavaju povezanost s veličanstvenom prošlošću i promjenjivom sadašnjošću”, ističe se u najavi izložbe.

Komentiraj