Najbolja poslovna škola na svijetu Booth iz Chicaga odabrala novinara Nacionala

U programu gostujućih novinara (journalist-in-residence) za godinu 2020. Centar za studij ekonomije i države George J. Stigler s poslovne škole Booth School of Business Sveučilišta u Chicagu (SAD) odabrao je devet novinara među više od 200 kandidata iz Europe, Afrike, Azije, Australije i Amerike. Među novinarima koji dolaze iz The Financial Timesa, Reutersa, Wall Street Journala, Politica i drugih velikih medija, ove godine odabran je i Nacionalov novinar Blaž Zgaga.

Odabrani novinari iz Velike Britanije, Brazila, Belgije, Južnoafričke Republike, Kine, Ukrajine, SAD-a i slovenski novinar koji već tri godine piše za Nacional, u ožujku će početi s intenzivnim transformativnim iskustvom učenja kojem je cilj oblikovati sljedeću generaciju lidera u izvještavanju o političkoj ekonomiji. Više puta nagrađen istraživački novinar Zgaga izjavio je da je pozitivno iznenađen što su ga odabrali i kako to pokazuje da i mediji iz malih tranzicijskih država svojim profesionalnim radom mogu stati uz rame najvećim globalnim medijima i najperspektivnijim novinarima. Na natječaj se prijavio prije svega iz želje da sluša predmete o analizi financijskih dokumenata i poreznim strategijama.

Program gostujućih novinara u poslovnoj školi Booth pokrenuli su 2017. godine. Koncipiran je tako da odabrani novinari tijekom 12 tjedana slušaju odabrane akademske predmete, sudjeluju u događanjima, surađuju s vršnjacima i druže se s najvećim sveučilišnim znanstvenicima.

Na poslovnoj školi Booth predaju Nobelovi laureati iz ekonomije, a škola je redovito na prvom mjestu najboljih poslovnih škola na svijetu. Forbes i the Economist odabrali su Booth School of Business kao najbolju poslovnu školu u svijetu 2019. godine, dok je prema U.S. News & World Reportu dijelila to mjesto s Harvard Business School i MIT Sloan School of Management. The Economist je MBA program iz Chicaga ocijenio najboljim na svijetu i 2018., kao i u razdoblju između 2012. i 2016. godine. Sveučilište u Chicagu redovito je među najboljih 10 sveučilišta na svijetu. Akademsko rangiranje svjetskih sveučilišta, odnosno nekadašnja Šangajska lista, postavilo je Sveučilište u Chicagu na 10. mjesto najboljih sveučilišta na svijetu u 2019. godini, dok ga je QS World University Rankings, odnosno nekadašnje Timesovo rangiranje, postavilo na 10. mjesto u 2020. Prema podacima The New York Timesa, među korporacijama se pokazalo da su diplomanti Sveučilišta u Chicagu među najcjenjenijima na svijetu. Uz to je novinar Nacionala Blaž Zgaga za varšavski kampus prestižnog College of Europe, na kojem se stvara europska elita, prošle godine organizirao tečaj e-učenja iz istraživačkog novinarstva i predavao istraživačko novinarstvo na radionicama u kolovozu i studenome 2019. kojima je prisustvovalo oko 150 novinara i drugih medijskih djelatnika iz Europske unije i susjednih država, od Bjelorusije preko Izraela do Maroka.

Komentiraj