NAJAVLJUJU ŽALBU: U RS ogorčeni jer im Sarajevo ne da popis birača

FaH

Vlasti Republike Srpske smatraju nezakonitom odluku Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP) da im uskrati izvadak iz središnjeg popisa birača, kojega smatraju nužnim za provedbu referenduma, te su odmah u četvrtak kada je ta odluka donesena najavili da će se na nju žaliti.

“Tom odlukom grubo je prekršen zakon”, stoji u reagiranju ad hoc povjerenstva za provedbu referenduma u RS.

Na telefonskoj sjednici članovi tog tijela, koje je uspostavio parlament RS kako bi 25. rujna organiziralo referendum o 9. siječnju kao entitetskom prazniku, donesena je odluka da se odmah uputi žalba Prizivnom vijeću Suda BiH čije su presude konačne i obvezujuće.

Iz entitetskog povjerenstva za provedbu referenduma SIP su optužili za pokušaj političkog arbitriranja u prijeporima o tome je li zakonit i ustavan referendum kojim se pokušava osporiti autoritet Ustavnog suda BiH.

“SIP se od jednog profesionalnog i stručnog tijela pretvorio u političko koje, na žalost, ključne odluke kao i ovu donosi preglasavanjem”, stoji u priopćenju povjerenstva RS.

Niz političara iz RS-a, neovisno o tome jesu li saveznici ili protivnici politike Milorada Dodika, oštro su reagirali na odluku SIP-a.

Zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS) u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević izjavila je kako odluka SIP-a predstavlja “planetarno” kršenje zakona.

Komentiraj