Goran Kovacic/PIXSELL

Najavljeno otvorenje Centra “Gervais” u Opatiji 28. travnja

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić i ravnatelj ustanove Festivala iz Opatije najavili su u utorak da će se nastupom sopranistice Natalije Ushakove 28. travnja svečano otvoriti kulturno-turistički Centar “Gervais” u Opatiji, nakon čega su proveli novinare novoizgrađenim objektom.

Centar “Gervais”, nazvan po velikome čakavskom pjesniku Dragi Gervaisu, rođenom u Opatiji, izgrađen je na četiri etaže s neto površinom oko 4700 metara četvornih.

Na svečanom koncertu orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke ravnat će Marco Boemi, a na programu su arije i drugi dijelovi opera i opereta A. Dvoraka, G. Verdija, J. Straussa, F. Lehara, G. Donizettija. Nakon toga, u klupskom dijelu svirat će grupa “Vatra”, a ulaz je besplatan.

Ravnatelj Festivala, ustanove koja upravlja tim centrom, Ernie Gigante Dešković najavio je Dane otvorenih vrata od 21. do 23. travnja na kojima će građani moći razgledati zdanje. Ocijenio je da je Centar “Gervais” novi hram kulture u Opatiji u kojem će nastupati neki od najslavnijih svjetskih umjetnika.    Gradonačelnik Ivo Dujmić rekao je kako je time ostvario svoje želje i snove. Bez odgovarajućih sadržaja, nema destinacije, istaknuo je, dodajući da je gradnjom tog centra pokriven kulturno-turističko-zabavni segment ponude Opatije.

Središnji prostorija unutar tog centra je velika dvorana s 500 sjedećih mjesta i s pozornicom od 200 metara četvornih. U njoj će se održavati kazališne predstave i koncerti, priređivati kongresi i prikazivati filmovi. Uz tu dvoranu je i manja, višenamjenska dvorana, koja također može ugostiti skupove različitog tipa. Uz manju dvoranu je širok ulazni prostor koji može poslužiti za manje manifestacije, izložbe ili radionice. U suterenskom dijelu je klub za mlade namijenjen rock koncertima, klupskoj glazbi i sl., koji je zvučno izoliran tako da, unatoč vrhunskom sustavu razglasa, neće ometati druge događaje na gornjim etažama.

Centar “Gervais” gradio je GP Krk, a autor idejnog rješenja je arhitektonski ured APG inženjering iz Dugog Sela. Vrijednost građevine je 41,5 milijuna kuna. Grad Opatija taj je centar, čija je gradnja počela u rujnu 2015., izgradio zahvaljujući kreditu poslovne banke s rokom otplate od 15 godina.

 

Komentiraj