Najavljeni novi prosvjedi: Suradnici Alekseja Navaljnog pritvoreni su prije ročišta o njegovoj žalbi

Više bliskih suradnika ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog pritvoreno je u četvrtak, pred sudsko ročište o žalbi na njegovo uhićenje i uoči novih prosvjeda širom zemlje najavljenih za nedjelju.

Aleksejev brat, Oleg Navaljni, te važna saveznica Ljubov Sobol pritvoreni su na 48 sati zbog kršenja epidemioloških mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, nakon subotnjih prosvjeda širom zemlje, doznaje se od Navaljnijevih suradnika.

Iz istog je razloga pritvorena i aktivistkinja oporbene skupine Pussy Riot, Maria Alehina, te Anastasija Vasiljeva, čelnica sindikata liječnika dijelom povezanog s Navaljnim, kao i još neki njegovi suradnici.

Dan prije policija je pretražila domove Navaljnijevih bliskih suradnika, uključujući njegovu suprugu Juliju i glasnogovornicu Kiru Jarmič, koja je u petak dobila devet dana zatvora, te urede njegove organizacije, Fonda za borbu protiv korupcije.

U pritvoru je i sam Navaljni, uhićen prije tjedan dana. On se na to žalio i sud će njegovu žalbu razmotriti tijekom dana.

Nakon masovnih prosvjeda u subotu širom zemlje, Navaljnijevi suradnici pozvali su Ruse na nove prosvjede u nedjelju.

Komentiraj