Najavljeni mirovni pregovori između kolumbijske vlade i Nacionalne oslobodilačke vojske

Kolumbijska vlada i ljevičarska pobunjenička skupina Nacionalna oslobodilačka vojska (ELN) ponovno će pokrenuti mirovne pregovore sljedeći mjesec, izjavile su obje stranke u utorak.

Delegacije kolumbijske vlade i ELN-a ponovno će započeti pregovore nakon prvog tjedna studenog, rekle su strane u priopćenju koje su potpisali gerilski zapovjednici Antonio Garcia i Pablo Beltran, kao i visoki mirovni povjerenik zemlje, Danilo Rueda.

“Za kolumbijsku vladu i ELN, sudjelovanje društva u ovom procesu je esencijalno u promjenama koje su Kolumbiji potrebne za izgradnju mira”, rečeno je u priopćenju, koje je objavljeno tijekom konferencije za medije u glavnom gradu Venezuele, Caracasu.

Rueda je otputovao na Kubu da se sastane s predstavnicima ELN-a u Havani samo nekoliko dana prije inauguracije predsjednika Gustava Petra, prvog ljevičara koji vodi Kolumbiju.

“Mislimo da su, ovom prilikom, nove političke okolnosti u Kolumbiji omogućile započinjanje pregovora”, rekao je Garcia novinarima.

Kad je upitan o mogućnosti bilateralnog prekida vatre, Rueda je rekao da su strane još u “fazi izgradnje povjerenja” i da bilo što da se dogovori, bit će željom obiju strana, da će se ono što je dogovoreno ispuniti.

Prethodni pokušaji pregovora s ELN-om, koji ima oko 2400 boraca i kojeg se optužuje da se financira trgovinom drogom, ilegalnim rudarenjem i otmicama, nisu napredovali djelomično zbog oponiranja u vlastitim redovima.

Predstavnici ELN-a, kojeg su 1964. godine osnovali radikalni katolički svećenici, ostali su na Kubi nakon što su prethodni pregovori započeti pod vladom bivšeg kolumbijskog predsjednika Juana Manuela Santosa, otkazani 2019. godine.

Petro je rekao da pregovori mogu započeti tamo gdje su zastali u Santosovoj administraciji i da će on priznati protokole koji su dogovoreni uz pomoć zemalja jamaca poput Norveške i Venezuele.

Pregovori između ELN-a i Santosove vlade započeli su u Ekvadoru, kasnije su se premjestili na Kubu, gdje ih je otkazao Santosov nasljednik Ivan Duque jer je ELN odbio prekinuti s neprijateljstvima te je ubio 22 policijska kadeta u bombaškom napadu u Bogoti.

Komentiraj