Luka Klun/PIXSELL

Najavljeni IV. Bobijevi dani smijeha

Četvrti Bobijevi dani smijeha održat će se od 16. do 28. listopada te će tako i ova sezona kazališta Histrion početi smotrom predstava kojima je smijeh osnovna odrednica, posvećenom Histrionu Josipu Bobiju Marottiju, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u tom kazalištu.

Ravnatelj i producent Glumačke družine Histrion Zlatko Vitez predstavio je program IV. Bobijevih dana smijeha i premijeru predstave talijanskoga pisca Daria Foa “Ne plaćamo! Ne plaćamo!” u režiji Ivice Kunčevića koja 16. listopada otvara festival.

Kunčević je istaknuo upečatljivost možda najozbiljnije teme današnjice, neimaštine, od koje je stvorena uzbudljiva i zabavna komedija i predstava. “Fo je nobelovac koji se angažirao iz ljudske, umjetničke i političke pozicije, što je danas poučno, jer imamo beskrajno krive političke, društvene i teatarske angažmane. Uspio je na tako opaku temu ispisati komediju, a u ovom ludom svijetu, koji pomalo liči na kataklizmu, možda jedino ostaje da se smijemo”, rekao je Kunčević, dodajući da se predstava ludistički, ludo i urnebesno smije tragediji.

U predstavi GD Histrion glume Pero Juričić, Žarko Potočnjak, Biserka Ipša, Tara Rosandić i Ivica Pucar, scenograf je Miljenko Sekulić, a kostimografkinja Danica Dedijer.

Do 30. listopada, kada će najboljima biti dodijeljene nagrade i ponovno izvedena komedija “Ne plaćamo! Ne plaćamo”, bit će izvedeno ukupno 13 predstava.

Gradsko dramsko kazalište “Gavella” na festivalu gostuje 27. listopada sa svojom najnovijom predstavom, Moliereovom komedijom “Umišljeni bolesnik” u režiji Krešimira Dolenčića.

Ravnatelj Gavelle Boris Svrtan istaknuo je da je izuzetna čast gostovati na festivalu koji nosi ime Bobija Marottija s komedijom koja je do danas ostala stalni gost kazališnih pozornica i koja neprestano provocira nove pristupe. “Ekipa je pronašla ključ kako da u ovim vremenima kroz prizmu obitelji pruži pogled na društveni kompleks i bolest koja se nalazi u društvu, a kroz sve to da se svi dobro zabave i osim smijeha postave pitanje o društvu i vremenu u kojem živimo”, rekao je Svrtan.

Glumica Anja Šovagović Despot dodala je da je to djelo o ‘bolestima raznih vrsta, od umišljenih do stvarnih’, a bolest korespondira sa svakim vremenom, i prije, i danas, i onim koje slijedi.

 

  • Drugoga dana festivala, u subotu 17. listopada, Teatar Rugantino izvest će predstavu “ThisCasting” u režiji Mirana Kurspahića koja opisuje vrijeme ‘super ultra reality projekata’ kroz koje se gubi smisao i vrijeme u kojemu ‘Hrvatska traži sebe i smisao svojeg postojanja’.

 

Katarina Subašić iz Teatra Rugantino kazala je da predstava prikazuje tri glumice koje dolaze na audiciju na kojoj se do krajnjih granica testira očaj i spremnost kandidata da učine sve što se zahtijeva od njih. “Tri samouvjerene žene, pune životnog iskustva zbog grčevite borbe za egzistenciju pod pritiskom počinju pokazivati svoje slabosti i pucati. U daljnjim slojevima postavlja se pitanje odnosa gledatelja prema sadržaju koji im se nudi i njihove percepcije kulturnog i umjetničkog repertoara, i sadržaja u kojima je svaki segment djelovanja temeljito je estradiziran”, objasnila je Subašić.

Sven Šestak najavio je gostovanje koprivničkoga Teatra Ludens 23. listopada s predstavom “U tom mailu piše” Billyja van Zandta i Jane Milmore u režiji Daria Hajračeka. Predstava je to o siromaštvu međuljudskih odnosa, gdje ljudi umjesto da razgovaraju “zure” u mobitele i kompjutore. Predstava “ulazi u prostor suvremenog komuniciranja u kojem pak ‘patka’, plivajući virtualnim prostorom, stvara zavrzlamu u ciber prostoru što izravno utječe na živote aktera”, rekao je Šestak.

“Bračni (S)Provod”, predstava zagrebačkoga Aplauz teatra, u režiji Ivana Đuričića tematizira granicu romantične drame i tragedije čime se povećava složenost slojeva te postavlja pitanje opravdanosti ulaska u brak. Marko Juraga osnivač teatra napomenuo je da je “u samom nazivu predstave sačuvana iskričavost dijaloga kao bitnog elementa izvedbe, prepunog zavrzlama u čijim je sekvencama smijeh osnovica koja razdvaja, ali i spaja sve oko sebe”. Predstava je na programu u nedjelju, 18. listopada.

U utorak, 20. listopada na programu je predstava “Hotel ‘Slobodan promet” Georgesa Feydeaua u režiji Sulejmana Kupusovića i izvedbi HNK iz Osijeka. Kazalište Virovitica na Bobijevim danima gostuje s predstavom Mate Matišića “Legenda o svetom Muhli”, varaždinski HNK izvest će predstavu “Svoga tela gospodar” Slavka Kolara i u režiji Georgija Para, Scena Gorica “Sve u 3” Ive Ilakovac, Katarine Baban i Sanje Drakulić, koprivničko kazalište Oberon nastupit će sa Shakespeareovom komedijom “Kroćenje goropadnice” u režiji Damira Mađarića, a zagrebački Teatroman s predstavom “Ja deda” Bjarnija Haukura Thorssona.

Domaćin festivala, GD Histrion izvest će predstave “U Plavom podrumu” Nina Škrabe u režiji Želimira Mesarića i “Diogeneš” Tituša Brezovačkog u režiji Zlatka Viteza.

Komentiraj