Najavljena premijera “Woyzecka” u riječkom HNK

HINA/ Miljenko KLEPAC

Drama “Woyzeck” Georga Büchnera u režiji Anice Tomić i dramaturgiji Jelene Kovačić premijerno će biti izvedena u HNK Ivana pl. Zajca u petak, 12. siječnja, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

U naslovnoj ulozi nastupa Dean Krivačić koji je ocijenio da je riječ o teškom, ali prekrasnom djelu. Istaknuo je da je njegova uloga vrlo zahtjevna te traži podršku cjelokupnog ansambla, koju je i dobio, kako je kazao.

Intendant HNK Marin Blažević ustvrdio je da ova predstava, u nizu drugih riječkoga HNK poput “Hrvatskog glumišta”, “Trilogije o hrvatskom fašizmu”, “Životinjske farme”, “Nad grobom glupe Europe” ili “Vaše nasilje i naše nasilje”,  ne pristaje na diktate trendova i jednostavna rješenja koja dominiraju u hrvatskim kazalištima. “Zato ponekad plaćamo cijenu, percipiramo se kao odveć kritično kazalište ili da ne odgovaramo primarnim interesima publike poput onih da se dobro nasmije ili zabavi. No, čim se izađe iz Rijeke, u općem mišljenju onih koji sustavnije prate kazalište, Hrvatska drama našeg HNK smatra se jednim od najkvalitetnijih ansambala te nas se prepoznaje i dobivamo pozitivne ocjene u zemlji i inozemstvu”, rekao je Blažević.

Dramaturginja predstave, ujedno i ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić ocijenila je da je “Woyzeck” kanonsko djelo dramske književnosti, navevši da je mnogi smatraju vječno suvremenom, jer se doima da odgovara svakom vremenu. Ona otvara mnoga pitanja, poput onih o statusu obespravljenih ili odakle dolazi zlo i zbog čega ljudi postaju ravnodušni na zlo, rekla je.

Redateljica Anica Tomić ustvrdila je da je jedno od najvažnijih pitanja koja proizlaze iz “Woyzecka” što se događa kad čovjek više nema izbora te ima li svaki čovjek pravo na izvor, bez obzira u koliko teškim okolnostima bio. “Živimo u zagušljivom i tjeskobnom prostoru i mnogi će se prepoznati u ovoj predstavi”, kazala je.

Uz Krivačića, u predstavi nastupaju gošća iz Beograda Hana Selimović te Olivera Baljak, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Anastazija Balaž, Biljana Torić, Leon Lučev i Nikola Nedić. Scenografi su Anica Tomić i Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić, suradnica za pokret Mila Čuljak a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

“Woyzecka” je Georg Buchner pisao između 1835. i 1837. godine, kad umire i ostavlja nedovršen tekst. Prvi je dramski pisac koji je kao protagoniste uveo likove iz radničke klase te time ukazao na nova estetska pitanja i društvene odgovore. Napisao je još dva dramska teksta, “Dantonovu smrt” i “Leonsa i Lenu”, kraće prozno djelo “Lenz” i politički pamflet “Hesenski glasnik”, u kojem otvoreno poziva na ekonomsku i političku revoluciju te je morao otići u egzil da bi izbjegao uhićenje.

Komentiraj