Screenshot/YouTube

Najavljena izložba o Frankopanima u Rijeci

Izložba o pet i pol stoljeća vladavine Frankopana na području današnje Primorsko-goranske županije, pod geslom “Navik on živi ki zgine pošteno”, otvorit će se 4. svibnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja (PPMHP) u Rijeci, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinstvo.

Izložba se postavlja u povodu 900. godišnjice prvog spomena knezova krčkih ili Frankopana, i to u okviru županijskog projekta Kulturno-turističke rute Putevima Frankopana, kojoj je cilj očuvanje, vrednovanje, obnova i popularizacija bogate frankopanske baštine.

Autorica stručne koncepcije i likovnog postava izložbe je Margita Cvijetinović, a tom izložbom se prvi put predstavlja maloborojna, ali izuzetno vrijedna građa o Frankopanima, navedeno je. Cvijetinović i ravnateljica PPMHP Tea Perinčić naglasile su da je važan dio izložaka ustupila Riječka nadbiskupija. Perinčić je najavila za ovu godinu izdavanje vodiča kroz stotinjak frankopanskih gradova. Pročelnik upravnog odjela PGŽ za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić ustvrdio je da je izložba velik korak u vrednovanju nedovoljno istraženog povijesnog razdoblja. Istaknuo je je kako će kroz županijski projekt “Putovima Frankopana” nastojati obnoviti i predstaviti frankopanske kaštele, te ih povezati s kulturnim životom zajednice.

Izložbom se želi predstaviti uspon i pad jedne od najznačajnijih hrvatskih plemićkih obitelji, čiji su članovi obavljali mnoge časne i visoke položaje. Bili su knezovi, namjesnici, banovi, ratnici, političari, ali i pisci, govornici, zakonodavci, izdavači vjerskih i svjetovnih knjiga, crtači i slikari, te tako stvarali hrvatsku povijest i kulturu pet i pol stoljeća.

Iza njih je ostala velika materijalna i nematerijalna baština, brojne tvrđave a imali su veliki utjecaj na razvoj ovdašnjih gradova.  Za hrvatsku povijest osobit o je bitno povezivanje dviju obitelji Frankopana i Zrinskih. Posljednji Frankopan, Fran Krsto, osuđen je zajedno s Petrom Zrinskim za urotu protiv kralja i Habsburške Monarhije pa su pogubljeni 30. travnja 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu.

Ulaz na izložbu bit će besplatan.

Komentiraj