FaH

NAJAVLJEN ŠTRAJK: Sindikat ZET-a podnio tužbe protiv Uprave zbog nametanja Pravilnika o radu

Sindikat Zagrebačkog holdinga ZET podnio je tužbe pred Županijskim sudom i Općinskim radnim sudom u Zagrebu zbog, kako navode, nezakonitog jednostranog postupka Uprave donošenja dodatka Pravilnika o radu, kojim se unatoč vrijedećem kolektivnom ugovoru smanjuju radnička prava, izjavio je petak predsjednik Sindikat Zagrebačkog holdinga ZET-a Dražen Jović ne isključivši mogućnost štrajka.

Pravilnik je Uprava donijela 2. studenoga i  po zakonu stupa na snagu u roku od 8 dana, odnosno teoretski je na snazi je od 10. studenoga, ali se još ne primjenjuje, pojasnio je Jović u izjavi za Hinu. Podsjetio je da je Sindikat odbio Pravilnik i pismeno se očitovao prema Upravi ZET-a, Zagrebačkom holdingu i gradonačelniku te dao rok do 20. studenoga da se očituju o Pravilniku kojim se mijenjaju određena prava radnika suprotno Kolektivnom ugovoru.

Po isteku roka oni su se oglušili pa smo pokrenuli tužbe pred Županijskim sudom i Općinskim radnim sudom u Zagrebu da se utvrdi nezakonitost jednostranog postupka Uprave. U slučaju da Uprava pokuša jednostrano nametnuti Pravilnik o radu kojim se smanjuju radnička prava, sindikat će pokrenuti industrijske akcije pa i štrajk prema zakonskoj proceduri, nakon provedenog postupka mirenja, najavio je Jović.

Pojasnio je kako Uprava želi dodatkom Pravilniku posebno regulirati dodatak na plaću na otežane uvjete rada. Oni (Uprava) to ne mogu regulirati Pravilnikom, ustvrdio je Jović dodavši kako oni to mogu ne isplatiti ili svojevoljno isplatiti koliko misle da treba, ali ne mogu jednostrano nametati Pravilnikom unatoč vrijedećem Kolektivnom ugovoru.

Bandić: Sve će se dogovoriti, ZET-ovci neće štrajkati

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u petak je u povodu najave štrajka Sindikat ZET-a poručio kako možemo biti bez brige jer će predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban s njima dogovoriti “pravila igre” i oni neće štrajkati.

“Neće oni štrajkati. Bez brige budite. Predsjednica Uprave Holdinga će s gospodom dogovoriti ‘pravila igre’ i neće se štrajkati. Oni imaju dobre plaće i treba vidjeti u čemu je problem, mali, sitni, i to treba otkloniti. Nitko neće voziti autobuse i tramvaje ZET-a nego ti šoferi. Mi to znamo, ali i oni to trebaju znati”, istaknuo je Bandić.

Poručio je da će sve biti u redu i da se građani trebaju ugodno i sigurno voziti.

Bandić je najavu štrajka Sindikat ZET-a komentirao u Prihvatilištu za tražitelje azila gdje je u povodu Nove godine djeci tražitelja međunarodne zaštite podijelio poklone.

Komentiraj