Najavljen program 41. Samoborske glazbene jeseni

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Glazbena manifestacija 41. Samoborska glazbena jesen ove će se godine održati od 18. rujna do 2. listopada, a u novi niz koncerata klasične glazbe i nastupa vrhunskih domaćih i stranih glazbenika i skladatelja festivalsku će publiku u subotu 24. rujna u Župnoj crkvi svete Anastazije svečanim koncetom uvesti mladi nagrađivani pijanist Aljoša Jurinić.

Program najpoznatije kulturne manifestacije koja najveći naglasak stavlja na promidžbu hrvatske glazbe predstavio je u četvrtak u Zagrebu umjetnički ravnatelj SGJ Srećko Bradić.

Istaknuo je kako je svečano otvorenje festivala planirano za 24. rujna, no on počinje već 18. rujna s “Ivana Bilić Marimba Weekom”, dok će službeni dio programa 41. Samoborske glazbene jeseni otvoriti Aljoša Jurinić, laureat 10. međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić koji će održati “predivan recital s repertoarom koji će uključivati djela Claudea Debussyja, Roberta Schumanna i Frédérica Chopina”.

“Uspjeli smo koncepciju festivala prilagoditi svim razdobljima, na način da smo svoje umjetničko nasljeđe prilagodili novim izričajima pa tokom festivala imamo jako puno i moderne glazbe te čak tri svjetske praizvedbe, od čega dvije hrvatske”, kazao je Bradić na konferenciji za novinare u Hrvatskom društvu skladatelja (HDS).

Praizvedbe domaćih autora bit će one Dalibora Bukvića i Sare Glojnarić, dok će treća biti dio petog po redu Međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note u subotu 1. listopada.

Koncerti, natjecanja, radionice i jedna izložba

Festival ozbiljne glazbe koji svake jeseni od 1975. u Samobor dovodi brojne istaknute glazbene umjetnike i skladatelje, i ove godine najavljuje bogat program koncerata i solističkih nastupa, među kojima je Bradić posebno izdvojio “našu domaću snagu” Jelenu Očić, uz koju će samoborska publika dobiti priliku upoznati “uvaženog profesora klavira iz Berlina s velikom diskografijom iza sebe”, Franka Immo-Zichnera.

Dan kasnije, u petak 30. rujna gostuje Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije predvođen maestrom Mladenom Tarbukom, koji će izvesti svjetsku premijeru skladbe Sare Glojnarić, dok je drugi dio programa prepušten laureatu 11. po redu natjecanja Ferdo Livadić, baritonu Leonu Koševiću.

Bradić se također osvrnuo na 13. po redu međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, koji ove godine u programu ima šest recitala raspoređenih u dvije večeri, ponedjeljak i utorak 26. i 27. rujna.

Tradicionalno usmjereno na promidžbu domaćih glazbenika, natjecanje je u međuvremenu internacionalizirano, pa će tako dovesti kandidate iz Slovenije, Nizozemske i Mađarske koji će se “umjetnički sukobiti” s  hrvatskim snagama, napomenuo je.

Pobjednik dobiva novčanu nagradu i recital na sljedećoj Samoborskoj glazbenoj jeseni kao poklon koji se honorira, a za koji se za njega naručuje specijalna kompozicija od hrvatskoga skladatelja.

“Sve završava 28. rujna svečanom inauguracijom pobjednika, kada će naš stalni Cantus Ansambl praizvesti kompoziciju Dalibora Bukvića a recital će imati prošlogodišnji dobitnik nagrade Ferdo Livadić, čembalist Franjo Bilić”, kazao je.

Osim što festival kao jedini u Hrvatskoj dodjeljuje novčane nagrade pobjedniku natjecanja za mlade glazbenike, još jedan specifikum je da nagrađuje i najbolju izvedbu hrvatskog autora. U sklopu modula Međunarodno natjecanje skladatelja New Note, u subotu 1. listopada bit će izvedena prvonagrađena skladba s ovogodišnjeg međunarodnog natječaja.

Kraj festivalskog programa prepušten je mladim umjetnicima pa će ga tako u nedjelju 2. listopada zaključiti koncert učenika Glazbene škole Ferdo Livadić Jana Plevka (klarinet), Agate Živoder (alt-saksofon), Marije Ostrugnjaj (alt) i Marka Blaškovića (bisernica), te Zagrebačkih solista.

Na programski modul Marimba Week, koji će se održati od 18. do 25. rujna, osvrnula se njegova umjetnička voditeljica Ivana Bilić. Istaknula je kako je ove, kao i svake godine, formula Marimba Weeka “kombinacija seminara i festivala”, a njegov program ponovno u Samobor dovodi vrhunske goste iz svijeta udaraljki.

“Seminarski dio svakodnevno je ispunjen majstorskim radionicama, privatnim satovima komorne glazbe, drumset i percussion radionicama za najmlađe polaznike i slično, a tu su i večernji koncerti naših predavača koji su umjetnička vrijednost za same polaznike ali i za sam festival”, kazala je Bilić.

Kao neke od važnijih gostiju navela je Momoko Kamiya, profesoricu marimbe iz Japana, te mladog američkog udaraljkaškog virtuoza Garretta Mendelowa, koji dolazi s programom sastavljenom od praizvedbi. “Tu je i već tradicionalan Sudar Percussion, pa gost iz Argentine, pijanist Lucas Guinot, te gost iz Francuske – Jean Luc Rimey-Meille & percussion orkestar, čije će skladbe izvesti ansambl sastavljen od polaznika MarimaWeeka, koji će na tom će s projektu raditi cijeli tjedan”, najavila je Bilić.

Svečano otvorenje festivala bit će izravno prenošeno na Hrvatskoj radioteleviziji, a kao i svake godine, snimke nekih od koncerata moći će se poslušati na Hrvatskome radiju.

U sklopu festivala održat će se i likovna izložba “Dr. Franjo Kresnik – između umijeća i umjetnosti” koja se otvara već u petak 16. rujna, a predstavit će, u suradnji s Pomorskim muzejom iz Rijeke, do 9. listopada u samoborskoj Galeriji Prica tri violine “graditelja” Kresnika.

Organizator festivala je Pučko otvoreno učilište Samobor, a održava se pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture, Zagrebačke županije, Grada Samobora i Addiko banke, koja je pokrovitelj nagrade za pobjednika natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić.

Komentiraj