Najava druge ovosezonske premijere ansambla Talijanske drame

Talijanska drama

Nova premijera Talijanske drame ‘Buca di Sabbia/Pješčanik’ će se održati u Zajednici Talijana u Rijeci u četvrtak 25. listopada (19.30 sati).

Predstava će otvoriti sezonu Talijanske drame za odrasle koja će se odvijati pod sloganom “Il vero Fiumano segue il Dramma Italiano!/Fiumani pravi, budite s nama, tu je i Talijanska drama!”, a druga je po redu premijera od pet predviđenih premijernih produkcije za ovu sezonu.

Prenosimo priopćenje za javnost:

“Tekst poljskog autora Michala Walczaka govori o odnosu dvoje djece dok se igraju u pješčaniku. Posebnost cijelog komada je, ne samo u riječima, već u glumcima, interpretima dviju uloga u komadu. Genijalnost komada se otkriva u trenutku shvaćanja da su djeca zapravo dvoje zrelih i odraslih glumaca, faktoru koji otvara tekst u drugoj nepisanoj dimenziji, odnosu između muškarca i žene od djetinjstva do senilnosti. Režiju potpisuje Jernej Kobal, mladi slovenski redatelj: “Ova predstava naš je pokušaj da odgovorimo na beskonačna pitanja koja proizlaze iz problema u odnosu između odraslih ljudi. Govori o vrlo specifičnom problemu, čak i ako se tekst učini gotovo djetinjastim “.

Glumci na pozornici bit će Anton Toni Plešić i sjajna glumica Talijanske drame Alida Delcaro koja se, iako u mirovini, ponovno vraća na kazališnu pozornicu.

Glazbu potpisuje Varaždinac Pero Eldan, koji po prvi put radi s Talijanskom dramom, a vizualni segment, scenu i kostim, osmislila je Liberta Mišan, scenografkinja koja je već više puta surađivala na produkcijama riječkog HNK.

„Ovo je mali projekt”, govori novi ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo, “rađen s ciljem da bude mobilan te da tako može posjetiti sve zajednice Talijana kako u Hrvatskoj tako i u Sloveniji”.

Nakon premijere, repriza u Zajednici Talijana sljedi već sljedećeg dana u petak, 26. listopada u 19.30 sati. Sljedećeg tjedna predstava će igrati u kazalištu u Bujama, 29. listopada s početkom u 19.30 sati, te u Zajednici Vodnjana, 30. listopada u 20.00 sati.

Uz premijeru će se održati i izložba autora plakata predstave, Riječanina tršćanskog podrijetla Nicole Facchinija, u Pomorskom i povijesnom muzeju. Otvorenje izložbe će biti u petak 26. listopada u 18 sati, a ostat će otvorena do petka, 9. studenog 2018.“, piše u objavi. 

Alida Delcaro i Toni Plešić

Komentiraj