Nagrađivani Verdijev ‘Otello’ prije gostovanja u Grčkoj otvara opernu sezonu u HNK Ivana pl. Zajca

Dražen Šokčević

Novu opernu sezonu u HNK Ivana pl. Zajca otvorit će obnova iznimno uspješnog i hvaljenog Verdijeva ‘Otella’ u srijedu, 5. listopada, s početkom u 19 sati.

Ova se opera, u režiji Marina Blaževića i koreografiji Selme Banich te pod ravnanjem grčkog dirigenta Myrona Michailidisa, nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju opernu predstavu u sezonama 2014/15 i 2015./16, obnavlja povodom skorašnjeg gostovanja u Grčkoj.

Nakon izvedbe u Rijeci, jedine u ovoj sezoni, ‘Otello’ putuje na Kretu gdje će 19. i 21. listopada biti izveden na pozornici novootvorenog Kulturnog i konferencijskog centra u Heraklionu. Nakon Savonlinne i Ljubljane, bit će to još jedno veliko međunarodno gostovanje riječke Opere u ovoj sezoni.

Michaela Selinger i Anamarija Knego (FOTO: Dražen Šokčević)

Opera u četiri čina za koju je libreto napisao Arrigo Boito prema tragediji Williama Shakespearea u riječkoj inscenaciji postaje vizualno atraktivan spektakl, uzbudljiva poezija svjetla i sjene, pokreta i glume. Predstava je oduševila i publiku i kritiku te bila popraćena ovacijama i ocjenama kritike poput: sjajno, čudesno, uzbudljivo, strasno, vrhunski… za svjetske pozornice… pravo scensko čudo.

U solističkim ulogama su gost iz Grčke, Dimitris Paksoglou prvi put kao Otello, Anamarija Knego kao Dezdemona, koja je ovom ulogom, „dočaravši svu ljubav, bol i nemoć žene koja je nevina i satkana od ljubavi“, već snažno osvojila publiku, Daniil Alekseenko prvi put na riječkoj pozornici u ulozi Jaga, Michaela Selinger kao Emilia, Bože Jurić Pešić kao Cassio, Marko Fortunato u ulozi Roderiga, Slavko Sekulić u ulozi Lodovica te Davor Nekjak kao Montano.

U predstavi sudjeluju Riječki operni zbor i Riječki simfonijski orkestar. Oblikovatelji svjetla i scene su Dalibor Fugošić i Alan Vukelić, a kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić.

Anamarija Knego i Michaela Selinger (FOTO: Dražen Šokčević)

Komentiraj