Marko Lukunic/PIXSELL

Nagrade i priznanja za dostignuća u zaštiti okoliša u 2016.

Nagrade i priznanja za dostignuća u zaštiti okoliša u 2016. godini uručene su u utorak na svečanosti u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti predstavnicima jedinica lokalne samouprave, udruga, poslovnog sektora te pojedincima iz odgojno-obrazovnih institucija.

Nagrade i priznanja je, u nazočnosti predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonka Kusića, dobitnicima uručio ministar zaštite okoliša i prirode u Vladi na odlasku Slaven Dobrović.

Za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Donjeg Međimurja nagrađen je Grad Prelog s općinama Donji Kraljevec, Goričan, Sv. Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba.

Zagrebački speleološki savez nagrađen je za uklanjanje otpada iz podzemlja i uključivanje podataka o onečišćenim speleološkim lokacijama u Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske.

Učiteljica Violeta Pranjić iz Osnovne škole Gola dobila je nagradu za skupljanje starog papira, čepova od plastike i promoviranje biciklizma.

Priznanje za doprinos zaštiti okoliša jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dobila je općina Semeljci za uspostavu odlaganja otpada u skladu s europskim standardima te Grad Novska za uspostavu modernog sustava prikupljanja otpada.

Priznanje za doprinos udruga na promicanju i unaprjeđenju zaštite okoliša i održivog razvoja dobili su udruga Žmergo iz Opatije za akcije čišćenja otpada i izrade karata divljih odlagališta i Ekološka udruga Krka iz Knina za oporabu igračaka u okviru Eko knjižnice igračaka.

Priznanje za pojedince koji doprinose razvoju sustava zaštite okoliša i održivog razvoja u odgojno-obrazovnom procesu dobili su profesorica Irena Tišljar iz Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu za promicanje ekologije i održivog razvoja i učiteljica Valentina Jugović iz Osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima za doprinos obrazovanju u zaštiti okoliša.

Priznanje za poslovni sektor za kategoriju upravljanje dobio je GKP – Komunalac d.o.o. iz Koprivnice za unapređenje sustava upravljanja kako bi se smanjio okolišni otisak organizacije.

Dobitnici su izabrani među 45 prijavljenih na javni natječaj Ministarstva zaštite za projekte zaštite okoliša, gospodarenja otpadom, energetske učinkovitosti i promicanja održivog razvoja.

“Kako bismo omogućili održivi razvoj bitan je angažman cijelog društva, svakog pojedinca, institucije, udruge ili poduzetnika koji će se u svom djelovanju odgovorno odnositi prema okolišu”, rekao je Dobrović i posebno istaknuo važnost promicanja promicanja zaštite okoliša u obrazovnom sustavu.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić poručio je da HAZU kao najviša hrvatska znanstvena, umjetnička i kulturna institucija ima zadaću promicati najviše vrijednosti nacije te čuvati nacionalni identitet, čiji dio je i okoliš.

Istaknuo je da je Akademija zadnjih godina poduzela niz aktivnosti s ciljem očuvanja okoliša i zaštite prirode te osnovala Odbor za zaštitu dobara od nacionalnog interesa, koji je nedavno objavio knjigu Hrvatska prirodna bogatstva s popisom i analizom prirodnih bogatstava i resursa Hrvatske.

Komentiraj