Radijski dokumentarac Jerka Bakotina i Ljubice Letinić “Jedan tjedan u Idomeniju“ dobio je drugu nagradu u kategoriji Radio, na natječaju Migration Media Award koja se dodjeljuje za novinarske radove na temu migracija, objavljeno je u petak iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Bakotin je u suradnji s urednicom Ljubicom Letinić snimio potresni dokumentarac o svakodnevici na grčko-makedonskoj granici u Idomeniju koji je prošle godine emitiran na Trećem program Hrvatskog radija u ciklusu Audio.doc.

Ironično je, kaže Bakotin, da su za dokumentarac dobili nagradu EU čiju su politiku prema izbjeglicama žestoko i izravno kritizirali, otvoreno je nazivajući čak i rasističkom, uspoređujući samospaljivanje jednog izbjeglice u Idomeniju s drugim takvim slučajevima za koje su nas učili da se događaju samo u totalitarnim sustavima, a ne u liberalno-kapital-demokratskom raju kao što je EU.

„U svim tim dokumentarcima pokušali smo, koristeći ogroman spektar zvukova, glasova, izjava, prirodnih i ostalih šumova, slušateljima pomoću zvučne slike u njihove sobe donijeti čitave svjetove, stvarnosti drugih ljudi, kojih inače možda ne bi bili svjesni“, dodao je.

Inače, u komisiji koja je prepoznala dokumentarac sjedila su  velika imena – od Aidana White koji je 24 godine bio glavni tajnik Međunarodne federacije novinara (IFJ), Jean Paul Marthoza iz belgijskog Le Soira, Magde Abu Fadila, suradnika AFP-a i UPI-ja, profesora  Aboubakra Jamaija, nagrađivanog Claude Guibala s Radija Francuske, znanstvenika i dokumentariste  Asiema El Difraouija i istraživačkog novinara Marka Micallefa koji se najviše bavio upravo temom migracija na Mediteranu, navode iz HND-a.

Nagrada ima i svoj financijski dio od tisuću eura koji je predviđen za buduće projekte. Bakotin najavljuje da će snimati dokumentarac o životu izbjeglica koji su zapeli u Srbiji, na granicama EU-a.

Komentiraj