Nagrada Grada Zagreba dodijeljena povjesničaru umjetnosti Matku Meštroviću

Jučer su u Staroj gradskoj vijećnici svečano dodijeljena javna priznanja Grada Zagreba, a među nagrađenima je i dr. sc. Matko Meštrović, povjesničar umjetnosti, znanstvenik i teoretičar, čovjek koji je ostavio iznimno snažan trag u razvoju teorijskog diskursa o dizajnu te u zagovaranju i promociji dizajna.

Nagradu je dobio upravo na prijedlog Hrvatskog dizajnerskog društva, uz podršku Ekonomskog instituta u Zagrebu, ustanove u kojoj je proveo dio svog radnog vijeka. Inače, HDD je prije nekoliko godina realizirao i izložbu posvećenu Meštrovićevom djelovanju, kao i publikaciju “Praksa teorije: Matko Meštrović i dizajn”, a 2018. dodijeljena mu je i Nagrada HDD-a za životno djelo.

Iz obrazloženja nagrade:

Matko Meštrović svojim je plodnim javnim djelovanjem tijekom gotovo sedam desetljeća ostavio dubok trag na područjima kulture, umjetnosti, medija i znanosti. Na intelektualnom polju rijetki su pojedinci s tako širokim interesima, temeljnom konzistentnošću pristupa, zauzetošću za opće dobro i prevladavanje odnosa dominacije. U užem smislu, nezaobilazan je začetnik teorije neoavangardne umjetnosti i dizajna u Hrvatskoj i šire, koji je svoje ideje širio i prenosio u kulturnu, umjetničku i medijsku praksu svoga vremena. Nije autor kojeg možemo povezati s ijednim konkretnim dizajnerskim djelom, nije grafički niti industrijski dizajner u užem smislu. Ipak, riječ je o osobi i stručnjaku koji je iznimno važan za afirmaciju discipline i razvoj diskursa o dizajnu u našoj sredini.

Njegovi radovi uključuju velik broj tekstova, kritika, eseja, znanstvenih i popularnih članaka te desetak autorskih knjiga i obuhvaćaju interdisciplinarnu kritičku teoriju, kritiku umjetnosti, teoriju dizajna i kritičko-teorijsko promišljanje tehnologije i medija te dvije zbirke pjesama. Glavna djela uključuju: Od pojedinačnog općem (1967.), Obrisi bez obrasca (1978.), Teorija dizajna i problemi okoline (1980.), Svijet, svijest i zavisnost (1983.), Roba i sloboda (1995.), Vrijeme zbilje (2002.), Prema novom usmjerenju (2011.).

Ovom prestižnom nagradom Matku Meštroviću odano je priznanje za njegov doprinos razvoju dizajna, ali i za izniman životni i profesionalni put u kojem se opredijelio za interdisciplinarnost i za beskompromisno bavljenje ključnim pitanjima i problemima našeg vremena, navode iz Hrvatskog dizajnerskog društva.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner