HINA/ Miljenko KLEPAC

‘Nagodbu će donijeti privremeno vjerovničko vijeće’

U petak se u Opatiji održava konferencija Hrvatsko novčano tržište. Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško novinarima je rekao kako će odluku o nagodbi donijeti privremeno vjerovničko vijeeće, a troškovi savjetnika po imenima, biti će objavljeni na kraju postupka.

Odluku o nagodbi donijet će privremeno vijeće, a na pitanje novinara N1 televizije zašto, Peruško je rekao da ‘nema vremena’, te dodao da nije točno ono što je posljednjih dana u svojim priopćenjima tvrdio Franck.

“Postupak procesa implementacije nagodbe se definira ugovorom koji trenutno pišemo”, rekao je Peruško. Podsjetio je da je su vjerovnici svjesni troškova, koji su bili potrebni kako bi se proces doveo do kraja. “Danas sam govorio o upravljanju i dostupnosti podataka i da bi se nešto što je nastajalo 20 godina, kao i dugovi, i isprepletena struktura riješila u godinu dana, ustanovile tražbine i postigla nagodba trebao je velik broj ljudi”, kazao je novinarima.

“Vjerovnici su rekli da shvaćaju taj proces i da im nisu problematični troškovi nastali u procesu, mi smo rekli da ćemo objaviti troškove savjetnika, i to na kraju postupka ćemo i učiniti kako bismo pokušali javnost usmjeriti na glavne probleme ovoga procesa da se riješe osporavanja tražbina u taktičnom smislu i da se dovrši tekst nagodbe”, poručio je.

najavio je i kako će danas biti gotova prva verzija krajnjeg ugovora, koji će biti objavljen sljedećeg tjedna. “Nakon dolaska nove izvanredne uprave napravili smo određene promjene sa savjetnicima , određene procese promjene i promijenjeni su aranžmani što znači da smo određenim savjetničkim timovima kojima se promijenio opseg posla smanjiili njihov fee”, objasnio je novinarima.

Upitan o plaćama i naknadama savjetnika, Peruško se nije mogao sjetiti točnog iznosa vlastite plaće. Kazao je da je njegova plaća poznata, 71 tisuću kuna – ‘ne znam sad točno u lipu’. Podsjetio je da je njegova plaća javno objavljena prvog dana i definirana zakonom do kraja izvanredne uprave. Bonusa, kaže, nema.

Ponovio je da se troškovi savjetnika objavljuju svaki mjesec i na kraju postupka u dogovoru s vjerovnicima će biti objavljeni poimence. Ustvrdio je i da troškovi tijekom procesa variraju – “na početku su bile veće ekipe i veći troškovi, a potom je jedan dio savjetnika otpao i došli su drugi, a u finalnom dijelu nagodbe troškovi će opet poskočiti i na kraju ćemo završiti na tome da će oni biti jedan posto ukupnog duga Agrokora što je donekle ispod sličnh procesa koji se vode u sličnim kompanijama”. Katao je da fee varira od kompanije do kompanije, ali da je u prosjeku smanjen od 10 do 30 posto.

Komentiraj