Naftno onečišćenje veličine New Yorka taloži se na dnu Sredozemnog mora i prijeti ekosustavu

Nafta iz najveće sirijske rafinerije Baviyas širi se Sredozemnim morem, a uskoro bi mogla doći do Cipra, prenio je dnevnik.hr pisanje svjetskih medija.

Spremnik s 15.000 tona goriva iscurio je 23. kolovoza iz termoelektrane u sirijskom obalnom gradu Baniyas. Mrlja se širila uzduž sirijske obale prije nego je skrenula prema Cipru, javlja BBC.

Ciparska vlada kaže da je spremna ponuditi pomoć. Sirijska državna novinska agencija Sana izvijestila je da je mrlja dospjela do grada Jableha. Timovi su počeli čistiti naftu sa stjenovitih područja obale strojnim usisivanjem, nanoseći pijesak za upijanje goriva.

Analiza satelitske snimke Orbital EOS-a pokazuje da je izlijevanje nafte bilo veće nego što se početno mislilo te da se proteže na području veličine približne veličine kao i New York.

Iz tvrtke su za CNN rekli da je naftna mrlja udaljena oko sedam kilometara od ciparske obale.

Stanovnik Baniyasa za je CNN rekao da je veći obale zagađen. “Nije nam ovo trebalo, ovdje je već teško zarađivati za život, a ovo će zasigurno utjecati na živote mnogih obitelji. Vlada je poslala samo timove sa spužvama i crijevima za vodu, oni nemaju kapacitete za rješavanje ovoga, ne možete čistiti more spužvama”, dodao je.

U sanaciju područja uključena je i Turska.

Naftna mrlja koja se izlila iz sirijske rafinerije i prijetila da zagadi sjevernu obalu Cipra počela se udaljavati zahvaljujući promjeni smjera vjetra, priiopćile su u srijedu ciparsko-turske vlasti.

Prema riječima dužnosnika samoproglašene Turske Republike Sjevernog Cipra, naftna mrlja koja se jutros nalazila na 28 kilometara od obale sada se kreće prema sjeveru i udaljava se od otoka.

“Golema masa nafte kreće se prema sjeveru. Postavili smo barijere kako bi spriječili da i najmanje količine nafte dopru do naše obale”, rekao je podtajnik u ministarstvu turizma Serhan Aktunc.

Aktunc je istaknuo da im “meteorološke prilike idu na ruku”, ali je upozorio da mrlja koja se nataložila na dnu prijeti morskom ekosustavu.

U vode turskog dijela Cipra bi u petak trebala stići dva turska broda za skupljanje nafte s površine mora.

Sirijski dužnosnici su prošli tjedan kazali da je 15.000 tona goriva 23. kolovoza procurilo iz skladišta termoelektrane u priobalnom gradu Baniyas, oko 160 kilometara udaljenog od Cipra.

Analiza satelitskih snimaka koju je napravio Orbital EOS pokazuje da je izlijevanje nafte bilo veće nego što se prvobitno mislilo te da se proteže na područje približne veličine grada New Yorka.

Komentiraj