SANJIN STRUKIC/PIXSELL

Nadzorni odbor Hrvatskih šuma zbog Joze Kalema u ratu s Ivanom Pavelićem

Unutar Hrvatskih šuma vodi se borba dviju frakcija SDP-a koje su interesno povezane s tom tvrtkom, a predsjednika uprave Ivana Pavelića optužuju da ne radi za interese te stranke, nego da štiti osobe koje su bliske HDZ-ovoj političkoj opciji

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić posljednjih nekoliko tjedana našao se na udaru Nadzornog odbora tvrtke koji je, nezadovoljan njegovim radom, odbio nekoliko prijedloga koje je on predložio za dnevni red. Nacional je u razgovoru s članovima Nadzornog odbora, ali i s još nekoliko visoko pozicioniranih osoba u Hrvatskim šumama, saznao da je nezadovoljstvo Pavelićevim radom kulminiralo zbog, kako se tvrdi, njegova pokušaja pogodovanja tvrtkama u vlasništvu kontroverznog poduzetnika Joze Kalema, ali i zbog prijedloga da se osnuje nova tvrtka Hrvatsko drvo u kojem bi Hrvatske šume imale 25-postotni udio u vlasništvu.

Nakon razgovora s članovima Nadzornog odbora i drugim visoko pozicioniranim osobama unutar Hrvatskih šuma, može se zaključiti da se u ovoj državnoj tvrtki trenutno vodi rat između dviju frakcija SDP-a koje su interesno povezane s tom tvrtkom. Naime, nezadovoljni SDP-ovci koji su ili članovi Nadzornog odbora ili zaposlenici Hrvatskih šuma smatraju da Pavelić, ali i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ne čine dovoljno da bi zaštitili stranačke interese, nego štite osobe koje su bliže HDZ-ovoj političkoj opciji.

KAKO DOZNAJE NACIONAL, Pavelić je već neko vrijeme u sukobu s članovima Nadzornog odbora koji mu predbacuju da nije učinio dovoljno kako bi riješio problem povrata potraživanja Hrvatskih šuma koja su u trenutku kada je preuzeo dužnost predsjednika uprave, u siječnju 2012., iznosila oko 188 milijuna kuna, a danas su ta potraživanja smanjena tek za dvadesetak milijuna i iznose oko 165 milijuna. Izvori Nacionala iz Hrvatskih šuma tvrde da od tih 165 milijuna kuna 20,8 milijuna otpada na tvrtku Ligneus vlasnika Joze Kalema koji je taj dug naslijedio kada je tvrtka Ligneus preuzela dugovanja tvrtke PM Lignum, čiji je vlasnik bio umirovljeni general Pavle Miljavac. Nacional posjeduje i kopiju ugovora koji je s bivšim predsjednikom Hrvatskih šuma Darkom Vuletićem potpisao Kalem, a u kojem je naveden detaljan plan otplate tog duga, no do danas on Hrvatskim šumama nije otplaćen. Iako dug nije nikada podmiren, Kalemove tvrtke nastavile su poslovati s Hrvatskim šumama, što je suprotno njihovu pravilniku prema kojem ni jedna tvrtka koja ima dugovanja prema tvrtki ne može sklopiti novi posao. Usprkos tome, Kalemove tvrtke zadnjih nekoliko godina redovno potpisuju godišnje ugovore o kupoprodaji trupaca, a izvori Nacionala iz Hrvatskih šuma tvrde da im je ujedno i zajamčena isporuka najkvalitetnijih trupaca 1. i 2. kategorije, što nije slučaj niti s jednim drugom tvrtkom koja posluje s tom kompanijom.

Vrhunac spora između Nadzornog odbora i Pavelića dogodio se kada je Kalem odlučio svoje poslovanje s tvrtke Ligneus prebaciti na tvrtku Tehno-Drvo. Tvrtka Ligneus čiji je dug prema Hrvatskim šumama u međuvremenu s 20,8 milijuna kuna povećan na 22,6 milijuna u međuvremenu je otišla u stečaj, pa je Kalem odlučio poslovanje prebaciti na tvrtku Tehno-Drvo. Od Hrvatskih šuma zatražio je da se potpiše sporazum kojim bi tvrtka Tehno-Drvo preuzela isporuku 20 tisuća kubika trupaca koje su godišnjim ugovorom bili namijenjeni tvrtki Ligneus.

PREMA INFORMACIJAMA koje ima Nacional, Nadzorni odbor nije želio odobriti takav sporazum jer se tvrtka Tehno-Drvo nije obvezala da će preuzeti dugovanja od 22,6 milijuna kuna, niti je određena dinamika isplate tog dugovanja na način kako je bilo dogovoreno kada je tvrtka Ligneus preuzela dugovanja tvrtke PM Lignum. Nadzorni odbor smatrao je da se tvrtka Tehno-Drvo tako stavlja u povoljniji položaj i da postoji opasnost da Hrvatske šume nikada ne naplate svoja potraživanja od 22,6 milijuna kuna. Zbog toga je zatraženo od predsjednika uprave da se ne potpiše takav sporazum s Kalemovom tvrtkom Tehno-Drvo osim ako se u ne uvrsti prijedlog otplate duga. Izvori Nacionala iz Nadzornog odbora Hrvatskih šuma tvrde da Pavelić nije bio zadovoljan odlukom Nadzornog odbora i zaprijetio je da će članovi tog tijela zbog te odluke imati problema s ministrom poljoprivrede Jakovinom, a da će on sporazum donijeti na skupštini bez odobrenja Nadzornog odbora. Pavelić je na sjednici Nadzornog odbora tvrdio da stavljanje prijedloga otplate duga u sporazum s tvrtkom Tehno-Drvo nije potrebno jer se Hrvatske šume trenutno nalaze u sudskom sporu s tvrtkom Ligneus zbog duga od 22,6 milijuna kuna i da bi se tako oslabila pozicija Hrvatskih šuma. Međutim, tu nije bio kraj sukoba Nadzornog odbora i predsjednika uprave Hrvatskih šuma jer je samo nekoliko dana nakon što je Nadzorni odbor od njega zatražio da se sporazum s tvrtkom Tehno-Drvo potpiše samo ako postoji plan otplate duga, na kolegiju na kojem su sudjelovali predstavnici svih šumarija Pavelić predstavio plan po kojem se tvrtki Tehno-Drvo do kraja godine mora isporučiti sva roba koja je planirana po ugovoru za 2015. koji je potpisan s tvrtkom Ligneus.

“NA TOM KOLEGIJU NAM JE JASNO REČENO da Kalemove tvrtke do kraja godine moraju dobiti svu robu koja je planirana, dok drugim tvrtkama možemo kasniti s isporukom”, rekao nam je jedan od zaposlenika Hrvatskih šuma koji je bio nazočan na tom kolegiju. Isti izvor nam je napomenuo da Tehno-Drvo nije jedina Kalemova tvrtka koja posluje s Hrvatskim šumama. Druga tvrtka je Česma koja je po okvirnom ugovoru za ovu godinu od Hrvatskih šuma trebala otkupiti oko 40 tisuća kubika trupaca. Tvrdi se da obje tvrtke od Hrvatskih šuma dobivaju samo robu vrhunske kvalitete, što nije slučaj niti s jednom drugom tvrtkom. Dok ostale tvrtke u sklopu okvirnog ugovora dobivaju drvnu masu svih kategorija, Kalemove tvrtke dobivaju uglavnom Hrastove lužnjake i kitnjake 1. i 2. kategorije.

“To vam odmah znači da roba koju dobiva Kalem ima 70 posto veću vrijednost od robe koju dobivaju ostale tvrtke”, tvrdi izvor Nacionala iz Hrvatskih šuma koji je posebno naglasio to da bi po cjeniku Hrvatskih šuma Kalemove tvrtke trebale drvo te vrijednosti plaćati oko 1100 kuna po kubiku, ali da zbog velike količine dobivaju i rabat od 10 do 15 posto.

“TO STAVLJA MALE DRVNE PODUZETNIKE u potpuno neravnopravan položaj jer da bi oni došli do određene količine drva moraju ići na licitaciju, na kojoj su cijene i 60 do 70 posto veće nego što ih velike tvrtke kao što su Tehno-Drvo ili Česma plaćaju putem ugovora”, tvrdi izvor iz Hrvatskih šuma koji kaže da bi zbog takve politike Hrvatskih šuma SDP u budućnosti mogao izgubiti još veći broj glasova u Gorskom kotaru, u kojem veliki broj malih drvnih poduzetnika ne može plaćati tako veliku cijenu za drvo, pa su prisiljeni ugasiti svoje tvrtke.

Izvori Nacionala iz Hrvatskih šuma tvrde da se povlašteni odnos prema Kalemu unutar Hrvatskih šuma može vidjeti iz slučaja privatizacije tvrtke Česma koju je on u travnju prošle godine kupio od Hrvatskih šuma. Naime, Hrvatske šume su tvrtku Česma u sklopu predstečajne nagodbe bjelovarske tvrtke Spačva preuzele za 73 milijuna kuna u srpnju 2013., iako je Spačva 2007. Česmu kupila za 39,9 milijuna kuna. Nakon više od šest godina, iako nije došlo ni do razvojnog zamaha proizvodnje ni do modernizacije opreme, cijena joj je skočila na 73 milijuna. Samo godinu dana kasnije Hrvatske šume Česmu su prodale Kalemu za 66 milijuna kuna i to s počekom od deset godina, a Česma je automatski dobila i višegodišnji okvirni ugovor s Hrvatskim šumama, po kojem ima pravo na otkup 40 tisuća kubika trupaca godišnje. Dakle, u manje od godinu dana Hrvatske šume su na Česmi izgubile sedam milijuna kuna, a Kalem je dobio još jednu tvrtku s vrlo povoljnim ugovorom s Hrvatskim šumama.

VRHUNAC SUKOBA NADZORNOG ODBORA i Pavelića dogodio se na sjednici koja je održana prošloga mjeseca, na kojoj je on predložio osnivanje nove tvrtke Hrvatsko drvo u kojem bi Hrvatske šume imale vlasnički udio od 25 posto. Jedan od članova Nadzornog odbora ispričao nam je da su članovi bili šokirani Pavelićevim prijedlogom, po kojem bi novoosnovana tvrtka imala potpuno jednaku djelatnost kao i Hrvatske šume te bi im u stvari bila konkurencija. Prema Pavelićevu prijedlogu, uz Hrvatske šume u vlasničkoj strukturi nove tvrtke bilo bi još devet drvoprerađivačkih tvrtki s različitim vlasničkim udjelom. Izvor iz Nadzornog odbora Hrvatskih šuma ispričao je za Nacional da je za novu tvrtku već bio odabran poslovni prostor u Zagrebu i da su neki članovi Nadzornog odbora sumnjali da Pavelić osnivanjem nove tvrtke želi sebi osigurati budućnost u slučaju da dođe do promjene vlasti, ili u slučaju da Jakovina u budućoj vladi više ne bude ministar te da se novi ministar odluči za promjenu u upravi Hrvatskih šuma. Budući da se pojavljuje sve više informacija koje potvrđuju da Jakovina više nije dio plan premijera Zorana Milanovića, ako šef SDP-a ponovno bude izabran za mandatara, čini se da su unutar Hrvatskih šuma već počele borbe za pozicije ako s novim ministrom dođe i do Pavelićeve smjene.

Komentiraj