Nadzorni odbor HRT-a alarmirao Jandrokovića i Plenkovića zbog upisa HRT-a u neprofitne organizacije

NACIONAL EKSKLUZIVNO DONOSI SADRŽAJ pisma koje je Nadzorni odbor HRT-a uputio šefovima Vlade i Sabora jer je Ravnateljstvo HRT-a bez njihova znanja upisalo HRT u Registar neprofitnih organizacija, što će se odraziti na njihovo financiranje

Nadzorni odbor HRT-a na čelu s Mladenom Čuturom uputio je predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću dopis u kojem ga upozorava na potpuno netransparentnu, nelogično, a moguće i štetnu odluku Ravnateljstva HRT-a na čelu s glavnim ravnateljem Kazimirom Bačićem koje je bez znanja i odobrenja Nadzornog odbora obavilo promjenu formalno-pravnog statusa Hrvatske radiotelevizije i 3. prosinca prošle godine HRT upisalo u Registar neprofitnih organizacija te da se u poslovanje Hrvatske radiotelevizije od 1. siječnja 2021. uvelo neprofitno računovodstvo. Dopis je upućen Jandrokoviću, ali je također poslan na znanje i premijeru Andreju Plenkoviću. Nacional je dobio informaciju da je riječ o potezu na kakav se Nadzorni odbor HRT-a ne bi odlučio da ne smatraju da je riječ o prvorazrednom skandalu, ali i da prethodno nisu dobili određene “političke signale” da bi bilo dobro da takvo što naprave.

Prema informacijama kojima raspolaže Nacional, a o čemu je Nadzorni odbor izvijestio i predsjednika Sabora i premijera, promjena statusa HRT-a Nadzornom odboru prezentirana je tek na sjednici Nadzornog odbora 30. prosinca 2020. istovremeno s Financijskim planom HRT-a za 2021. Kao datum prelaska na računovodstvo za neprofitne organizacije, Unutar predloženog i prihvaćenog Financijskog plana označen je 1. siječnja 2021., no izabrani model prelaska nije prezentiran.

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković izravno su obaviješteni o samovoljnim potezima ravnateljstva HRT-a na čelu s glavnim ravnateljem Kazimirom Bačićem . PHOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

 

Nadzorni odbor stoga je apelirao na državni vrh, odnosno na Gordana Jandrokovića i Andreja Plenkovića: “Nadzorni odbor je, suočen s činjenicom da bi nedonošenje Financijskog plana HRT-a za 2021. godinu značilo privremeno financiranje u godini u kojoj će poslovanje biti obilježeno nesigurnošću izazvanom pandemijom virusa Sars CoV-2 i sanacijom šteta dvaju potresa, prihvatio Financijski plan za 2021. No s obzirom na činjenice da su se u prijelazu na neprofitno računovodstvo prekršili akti HRT-a te da nije sigurno je li taj prijelaz na neprofitno računovodstvo koristan i potreban, Nadzorni odbor dao je nalog Glavnom ravnatelju HRT-a da imenuje radno tijelo na čelu s ravnateljem PJ Poslovanje koje će napraviti simulaciju koristi i zakonitosti prelaska Hrvatske radiotelevizije na neprofitno računovodstvo, da o njezinim rezultatima upozna Ministarstvo financija, Ministarstvo kulture i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora te pribavi mišljenje tih institucija o koristi i zakonitosti prelaska HRT-a na neprofitno računovodstvo.”

To znači da Nadzorni odbor od glavnog ravnatelja Kazimira Bačića traži da od ravnatelja Poslovanja Mislava Stipića traži da napravi detaljnu analizu navedenog poteza i njegovih posljedica. No takav potez glavni ravnatelj HRT-a zasigurno ne bi ni poduzeo bez konzultiranja sa Stipićem.

 

Iz Ureda Gordana Jandrokovića poručili su da će on o svemu tražiti očitovanje ministra financija Zdravka Marića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, kao i saborskog Odbora za informiranje

 

Dalje se u dopisu navodi da je glavni ravnatelj već 27. srpnja 2020. donio Odluku o pokretanju projekta pod nazivom “Organizacija računovodstva HRT-a kao računovodstvenog sustava neprofitne organizacije s profitnim poslovnim segmentom”, a 18. rujna 2020. je Ministarstvu financija poslao Obavijest o upisu u Registar neprofitnih organizacija bez znanja i odobrenja Nadzornog odbora, iako Pravilnik o financijskom poslovanju Hrvatske radiotelevizije, članak 44., navodi kako je “glavni ravnatelj HRT-a dužan izvijestiti Nadzorni odbor o promjenama računovodstvenih politika najkasnije u roku 8 dana od dana utvrđenja istih”.

Na kraju dopisa stoji: “U skladu s činjenicom da je Ravnateljstvo HRT-a obavilo promjenu formalno-pravnog statusa Hrvatske radiotelevizije te da se prema članku 4. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji za poslovni model daljnjeg obavljanja djelatnosti HRT-a treba zatražiti prethodna suglasnost osnivača, obraćamo Vam se ovim dopisom kako biste raspolagali informacijama koje zadiru u Vašu nadležnost.”

U ime Nadzornog odbora pismo je potpisao predsjednik Mladen Čutura, ali Nacionalovi izvori tvrde da se to ne bi dogodilo bez ‘političkog miga’. PHOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

 

Izvor blizak Ravnateljstvu kaže da ne vidi nikakav problem i da netko u Nadzornom odboru radi famu tamo gdje je nema te objašnjava:

“Postupali smo po zakonu. HRT je ustanova koja ne posluje s ciljem ostvarivanja dobiti i na njega se primjenjuje Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija koji jasno propisuje tko je obveznik vođenja knjiga po neprofitnom knjigovodstvu. Kad to pročitate, onda vam je jasno da HRT spada pod to.”

 

No u pismu ističe da su se u prijelazu na neprofitno računovodstvo prekršili akti HRT-a te da nije sigurno je li taj prijelaz na neprofitno računovodstvo koristan i potreban pa traže osnivanje radnog tijela

 

Na pitanje zašto se do sada nije primjenjivao taj Zakon na poslovanje HRT-a, kaže:

“Zato što nam je tek poreznim nadzorom od ljeta ukazano na to, a Nadzorni odbor dobio je informaciju i o tome postoje dokazi iz fonograma sjednica. Uostalom, ako smo u krivu, zašto bi nas Ministarstvo financija upisalo u Registar neprofitnih organizacija?”. Nacional je o svemu poslao upit i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, a iz njegova ureda su poručili da je on dobio dopis s HRT-a i o svemu zatražio mišljenje pravne službe te da će tražiti očitovanje Ministarstva financija, Ministarstva kulture i medija i nadležnog saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

Nacionalovi izvori s HRT-a tvrde da to nije jedina primjedba koju Nadzorni odbor ima na rad Ravnateljstva HRT-a i da oni već dvije godine upozoravaju na to da glavni ravnatelj Kazimir Bačić nema uvjete za obnašanje te dužnosti jer već više od dvije godine nije izradio Strategiju poslovanja koju je po zakonu i statutu bio dužan izraditi.

Jedan od sugovornika upoznat s tom problematikom kaže: “Zadnja Strategija izrađena je još u vrijeme bivšeg ravnatelja Gorana Radmana, a istekla je prije tri godine. Bez te strategije ne bi se smjela donijeti nijedna odluka na HRT-u. Nadzorni odbor s tim je upoznat i ako se uskoro ništa ne promijeni, mislim da će se ponovno obratiti Saboru.”

Na čelu radnog tijela treba biti ravnatelj poslovanja Mislav Stipić, koji je vjerojatno i donio odluku o upisu HRT-a u neprofitne organizacije. PHOTO: Davorin Visnjic/PIXSELL

Komentiraj