Nadležni saborski Odbor priključio se zataškavanju nezakonitosti u VSOA-i

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jednoglasno je prihvatio izvješće o radu VSOA-e za 2020. godinu

Nastavlja se zataškavanje nezakonitosti u Vojno sigurnosnoj obavještajnoj agenciji (VSOA), o kojemu je u prošlom broju iscrpno izvijestio Nacional. Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na posljednjoj sjednici, u utorak, 10. ožujka, jednoglasno je prihvatio izvješće o radu VSOA-a za 2020. godinu. Učinio je to usprkos vlastitoj jednoglasnoj odluci iz prosinca 2020., prema kojoj je u VSOA-i grubo prekršen zakon, ali i usprkos drugim saznanjima i službenim potvrdama da su u vojnoj sigurnosnoj službi počinjene nezakonitosti, i to u najmanje tri slučaja u posljednje tri godine. Time se Odbor koji je imao ovlasti zatražiti odgovornost ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera, priklonio stavu premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića koji ignoriraju dokumentirana saznanja o kršenju zakona u vojnoj tajnoj službi i zasad ne pokazuju volju da sankcioniraju odgovorne za takvo postupanje.

Prema informacijama Nacionala, vladajuća većina u Odboru, na sjednici održanoj iza zatvorenih vrata, postupila je prema direktivi premijera Andreja Plenkovića koji je HDZ-ovim članovima Odbora naložio da ne otvaraju pitanje ponašanja ravnatelja VSOA-a Ivice Kindera. Premijer je to učinio usprkos činjenici da su ga nadležna tijela upozorila na ozbiljno kršenje zakona u VSOA-i. No još je neobičniji podatak da ni oporbeni članovi Odbora nisu tražili odgovornost zbog kršenja zakona, pa je izvješće VSOA-e o radu za prošlu godinu prihvaćeno jednoglasno. Cijela situacija postaje još problematičnija ako se zna da se, prema izvorima Nacionala, u izvješću VSOA-e koje je klasificiran dokument, ne spominju nikakve nezakonitosti, što bi nadzornom tijelu poput nadležnoga parlamentarnog odbora morao biti razlog da preispita nije li VSOA sama prikrila nezakonito ponašanje svojih djelatnika i čelnika.

Nacional je od VSOA-e i Ministarstva obrane, ali i od Odbora, zatražio potvrdu i komentar informacije da VSOA u izvješću nije navela nezakonitosti koje su utvrdila druga nadležna tijela. Zanimalo nas je i o kakvoj se nezakonitosti radi i što su VSOA i Ministarstvo obrane poduzeli da je isprave i sankcioniraju. Odbor koji je u prosincu prošle godine jednoglasno konstatirao da je VSOA prekršila zakon, pitali smo i zašto je prihvatio godišnje izvješće o radu VSOA-e. Do zaključenja ovog broja Nacionala odgovore nismo dobili.

Podsjetimo da su čak tri nadležna tijela još u prosincu prošle godine konstatirala kako su u VSOA-i počinjene ozbiljne protuzakonitosti: Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS), Vijeće za građanski nadzor sigurnosnih službi te, kako smo već naveli, saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Izvješća UVNS-a i Vijeća za građanski nadzor upućena su predsjedniku Vlade, predsjedniku Republike, Saboru i glavnom državnom odvjetniku.

Nitko od državnih čelnika ništa nije poduzeo, premda utvrđene nezakonitosti nipošto nisu zanemarive. Utvrđeno je, naime, da je ravnatelj VSOA-a Ivica Kinder potpisao najmanje jedan nalog za provođenje nezakonitih mjera tajnog nadzora, odnosno nezakonitog tajnog praćenja i prisluškivanja i to zbog obračuna s osobom iz vojnog sustava koja je upozoravala na klijentelizam i nepotizam prilikom zapošljavanja i napredovanja. Povrh toga, na adrese Banskih dvora, Pantovčaka i saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost stigla je i predstavka anonimnih “zabrinutih djelatnika VSOA-e” koji su tu agenciju usporedili ni manje ni više nego s mafijaškom organizacijom, opisujući vrlo konkretne nepravilnosti u njoj, zbog čega su nadležni u najmanju ruku imali obvezu da te navode ozbiljno provjere.

Ništa od toga nije se dogodilo, a sada se i nadležni saborski Odbor uključio u zataškavanje, premda se prije četiri mjeseca činilo da je spreman zahtijevati raščišćavanje te neugodne situacije. Nacional je proteklog vikenda pokušao kontaktirati nekoliko članova Odbora iz vladajuće većine i opozicije, ali nisu bili raspoloženi za razgovor. Većina nije ni odgovorila na naše pozive i poruke SMS-a, a javio nam se samo jedan član Odbora i poručio kako ne smije ništa komentirati jer su svi zastupnici u Odboru potpisali izjavu o zabrani iznošenja klasificiranih podataka. “Vi u Nacionalu kvalitetno i korektno radite svoj posao, ali ne mogu ništa reći. Potpisao sam da ne smijem govoriti. Imao bih mnogo problema, a to mi sad ne treba”, objasnio je član Odbora s kojim je kratko razgovarao Nacional.

Milanović i Plenković štite šefa vojnih špijuna koji je nezakonito prisluškivao časnika

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]