Džihadisti Islamske države (IS) u petak su pretrpjeli nekoliko poraza na sjeveru Iraka, prepustivši kurdskim pešmergama sedam sela, ali su u Siriji zauzeli nekoliko sela, a u Iraku u dvama napadima ubili i ranili više od 30 pripadnika iračkih snaga, javile su agencije.

U priopćenju združenih koalicijskih snaga za borbu protiv IS-a (CJTF, Combined joint task force) navodi se da su pešmerge, potpomognute zračnim udarima koalicije, od 26. kolovoza vratile nadzor nad sedam sela, odnosno nad “više od 200 četvornih kilometara teritorija” u blizini grada Tuza, južno od Kirkuka, prenosi AFP.

No, istodobno je u dvama napadima u gradu Ramadiju, glavnom gradu pokrajine Anbar koji je u svibnju pao u ruke IS-a, poginulo 14, a ranjeno 16 iračkih vojnika i provladinih boraca, javlja dpa, pozivajući se na iračkog časnika Alaa Farhana. Riječ je o dvama samoubilačkim napadima u kojima su raznesena dva vojna kamiona, a iako zasad nitko nije preuzeo odgovornost za te napade, dpa podsjeća da većinu napada u tom području izvodi IS, koji je u četvrtak preuzeo odgovornost za ubojstvo dvaju visokih iračkih časnika u samoubilačkom napadu u Anbaru.

Pozivajući se na izvješća aktivista, njemačka agencija objavila je i da su džihadisti IS-a sirijskim pobunjenicima preoteli nekoliko sela uz sjevernu granicu Sirije s Turskom.

Komentiraj