Nađi Nađija: I stranka Fokus ima kandidata za Zagreb

“Nađi rješenje”, “Nađi gradonačelnika Zagreba”, “Nađi drugačiji Zagreb”… To su neki od natpisa na jumbo plakatima koji su ovih dana osvanuli u različitim dijelovima Zagreba. Nacional.hr otkriva kako najavljuju gradonačelničku kandidaturu Davora Nađija, 31-godišnjeg saborskog zastupnika i predsjednika stranke Fokus.

Ekonomist Nađi u politiku je ušao 2009, pridruživši se Hrvatskoj narodnoj stranci (HNS), da od 2013. krene na nezavisni politički put. Sa skupinom istomišljenika na nezavisnoj listi pobijedio je 2017. na izborima u Svetoj Nedelji, gradiću nadomak Zagreba, te postao zamjenik gradonačelnika Darija Zurovca. Zurovac i Nađi 2020. osnovali su stranku Fokus, da samo nekoliko mjeseci kasnije postanu parlamentarna stranka, a Zurovac saborski zastupnik, s Nađijem kao zamjenikom. Nakon što je Zurovac, nezadovoljan odnosom vladajućih prema oporbi i usvajanjem Zakona o obnovi grada Zagreba, u prosincu prošle godine stavio mandat u mirovanje i vratio se na mjesto gradonačelnika Svete Nedelje, Nađi je postao saborski zastupnik.

Zurovec i Nađi u kratko su vrijeme postali političke zvijezde, jer su u Svetoj Nedelji, u tri godine mandata, proveli uspješne reforme, smanjujući poreze, poboljšavajući komunalne usluge – uveli su besplatan autobusni prijevozi – te povećavši zaposlenost dvadesetak posto. U njihovu je mandatu Sveta Nedelja tri godine uzastopno proglašena gradom najpogodnijim za gospodarstvo, te je uvrštena u pet gradova najugodnijih za život u Hrvatskoj. Politički ugled Fokusa donekle je ipak narušio izlazak stranke, neposredno nakon parlamentarnih izbora, iz predizbornog saveza sa Strankom s imenom i prezimenom Dalije Orešković i stranke Pametno.

Davor Nađi nije za Nacional htio potvrditi kandidaturu za gradonačelnika Zagreba, premda ne negira da plakati, koji se duhovito poigravaju njegovim prezimenom, pripadaju njemu. Stranačka tijela, objasnio je, trebaju kandidaturu i službeno potvrditi. Ipak, očito je da Davor Nađi, jedan od mladih i uspješnih političara iz Svete Nedelje, postaje još jedan kandidat na sve dužem popisu pretendenata za mjesto gradonačelnika Zagreba. Fokus, pritom, već ima stanoviti politički kapital: u Saboru su se žestoko usprotivili Zakonu o obnovi Zagreba, pa već tvrde kako se pokazuje da su bili u pravu. “Obnova još nije ni krenula, a prema modelima koje je predlagao Fokus bila bi već u punom jeku, a negdje vjerojatno i gotova”, kazao je za nacional.hr 31-godišnji političar, koji svakoga dana očekuje konačnu stranačku potvrdu za gradonačelničku kandidaturu u Zagrebu.

Komentiraj