Nađi i Huić: Gradski podaci javno dostupni svim građanima od 0 do 24 h

Saborski zastupnik stranke Fokus i kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Nađi i kandidat za zamjenika gradonačelnika Davor Huić zauzeli su se u u četvrtak za uvođenje cjelovitog sustava transparentnosti u zagrebačku Gradsku upravu i poduzeća.

“Transparentnost nije samo prikazivanje faktura, nego i pristup otvorenog prikazivanja podataka onima kojima mi, izabrani dužnosnici, odgovaramo, a to su građani”, rekao je Nađi. “Sveta Nedelja je u mome mandatu postala primjer transparentnosti u Hrvatskoj.

Sada je vrijeme da Zagreb preuzme takav model, koji je, kao glavni grad, trebao imati davnih dana i napravi još korak više”, dodao je.

To planiraju provesti kroz četiri točke – financije i nabavu, prostorno planiranje, okoliš, te gradska poduzeća i ustanove.

U cilju što veće transparentnosti u financijama i nabavi, u online oblaku će se moći naći svi računi, narudžbenice i ugovori za gradsku upravu i za sva gradska poduzeća i ustanove.

Također će se objaviti i skenirani svi potpisani ugovori koji se, prema zakonu, mogu objaviti. Nadalje, svi prostorni planovi bit će dostupni u online obliku, gdje će se, osim namjene čestice, moći vidjeti i dostupna infrastruktura te vlasništvo nekretnine, obećali su.

Kako bi se olakšalo investitorima moći će se vidjeti čestice i nekretnine koje su oglašene za prodaju, bilo na zahtjev građana ili agencija za prodaju nekretnina. Tijekom javne rasprave, svaka izmjena prostornog plana bila bi objavljena na uvid svim zainteresiranim građanima kroz isti online sustav.

S ciljem potpune transparentnosti, građanima grada Zagreba omogućit će uvid u broj zaposlenih u svakoj instituciji, kroz trenutno i proteklo stanje. “Uz sistematizaciju s brojem izvršitelja, objavljena će biti i bruto plaća za svaku poziciju te imovina na korištenju zaposlenika, poput službenih automobila, mobitela i drugo”, istaknuo je Huić.

Uvid će biti omogućen u stvarnom vremenu, kroz GPS i pozicije javnog gradskog prijevoza, kao i kamiona za odvoz otpada, a fokus će se staviti i na mjesečne izvještaje o kašnjenjima i svim problemima s komunalnim uslugama.

Komentiraj